Hlavní obsah

Nová česká vakcína zabrání miliónovým ztrátám při chovu skotu

Právo, Petr Kozelka

Brněnským vědcům z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně se podařilo vyvinout vakcínu proti herpes viru u skotu. Ten má přitom každý rok na svědomí ztráty, které se šplhají do stovek miliónů korun. Dosavadní používané očkování fungovalo jen jako prevence, ale chovatelům neumožňovalo poznat, které kusy jsou napadené virem a které naočkované.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Vývoj unikátní vakcíny trval deset let.

Článek

Ani očkování tak nedokázalo zabránit šíření nemoci. To právě nová vakcína umožňuje. Práce na jejím vývoji trvala deset let.

Jakmile se jednou podle Kamila Kovařčíka z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství dobytče nakazí, viru už se nezbaví a stává se zdrojem nákazy.

„Je to stejné, jako když člověk chytne opar. Jakmile ho jednou dostanete, tak se v periodách objevuje. Zatímco u lidí je to jen lokální záležitost, u skotu je tím postižen celý organismus. Onemocnění se opakuje, chovatel ho musí léčit antibiotiky, zvíře pak často končí na jatkách,“ řekl Kovařčík.

Nemoc mohou úplně zlikvidovat

Nově vyvinutá markerová vakcína by měla situaci změnit. „Tato vakcína má svoji jakousi značku, díky které jsme schopni poznat, jestli je to dané zvíře skutečně nakažené, nebo jestli je to jen účinek vakcíny. Chovatel pak může nakažená zvířata oddělit od zdravých a nedochází k dalšímu přenosu,“ vysvětlil Kovařčík s tím, že nyní používané očkování pouze tlumilo příznaky, ale nedokázalo zabránit šíření nemoci.

Herpes je v tuzemsku nejvýznamnějším virem napadajícím skot. „Zatím se jen čistě snižovaly ztráty. Naším cílem je, že můžeme proočkovat celou populaci a dosáhnout toho, že tuto nemoc úplně vytlačíme,“ dodal Kovařčík.

Od pondělí do pátku bude mít veřejnost unikátní příležitost nahlédnout do jinak přísně uzavřených laboratoří, kde vznikla tato vakcína a kde se vyvíjela například i vakcína proti borelióze.

Výzkumný ústav totiž pořádá týden otevřených dveří, každý den je jinak tematicky zaměřený. Zájemci o prohlídku se musí registrovat na adrese www.vri.cz/ctt-registrace.

Reklama

Výběr článků

Načítám