Hlavní obsah

Nizozemský důchodce pomohl rozšifrovat záhadu obřího netopýřího penisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag/Lausanne

Záhadu nepřiměřeně velkého penisu jednoho druhu netopýra se podařilo vyřešit zásluhou pozorování nizozemského penzisty. Penzistovo pozorování umožnilo týmu evropských výzkumníků dospět k závěru, že dotyčný druh netopýra, který je rozšířen i v Česku, nepoužívá svůj orgán k pronikání do pohlavního ústrojí samičky, ale jako jakési prodloužené „kopulativní rameno“.

Foto: Profimedia.cz

Netopýr večerní (Eptesicus serotinus) na ilustračním snímku

Článek

Je to poprvé, kdy byl tento typ reprodukce - bez spojení pohlavních orgánů - zaznamenán u savce. Tento týden na to upozornila agentura AFP s odvoláním na studii zveřejněnou v odborné publikaci Current Biology.

Netopýr večerní (Eptesicus serotinus), který má rozpětí křídel více než 35 centimetrů, je druh rozšířený v lesích Evropy a Asie.

Biolog Nicolas Fasel z univerzity ve švýcarském městě Lausanne AFP řekl, že jeho tým si už před časem všiml, že tento netopýr má „extrémně dlouhý penis“. V erekci je sedmkrát delší, než by dokázal pojmout orgán samičky. Konec ztopořeného penisu má srdcovitý tvar, který je rovněž příliš velký, než aby umožnil průnik. Tyto charakteristiky podle výzkumníka Fasela klasickou kopulaci znemožňují.

Umělá inteligence umožnila průlom ve sledování divoké přírody

Internet a PC

Záhada byla o to větší, že páření netopýrů je obtížné pozorovat.

Penzista bez vědeckého vzdělání zařazen mezi autory studie

Řešení dorazilo prostřednictvím e-mailu, jehož první slovo znělo „penis“, následované přehršlí slov v nizozemštině a slovem Eptesicus, tedy latinským názvem druhu. Poslední výraz upoutal pozornost profesora Fasela, který si při sledování videa připojeného k e-mailu uvědomil, že „má odpověď“.

Odesílatel, Jan Jeucken, je penzista bez vědeckého vzdělání z vesničky Castenray na jihu Nizozemska. Poté, co se začal zajímat o populaci netopýrů žijících v podkroví místního kostela, nainstaloval zde kamery zaznamenávající netopýří aktivity.

Podle Fasela, který důchodce zařadil mezi autory studie zveřejněné tento týden, z něj „vášeň udělala ideální osobu“ pro objasnění netopýřího chování.

Vědci analyzovali 93 páření v kostele natočených přes mřížku, na které se netopýři drželi. Samice netopýra večerního je vybavena velkou blánou spojující ocas s končetinami, kterou může použít k ochraně svého pohlavního ústrojí.

Během páření samec uchopí samici za zátylek a pomocí svého dlouhého penisu tuto blánu roztáhne a dostane se ke vchodu do pohlavního ústrojí. Následuje dlouhé, nehybné objetí, nazývané „kontaktní páření“, umožňující přenos samcova spermatu.

Tato forma reprodukce bez pronikání do pohlavního ústrojí je běžná u ptáků, ale nikdy předtím nebyla pozorována u savců. Objetí může u netopýra trvat skoro „věčně“: v průměru trvá 53 minut a zaznamenaným rekordem je 13 hodin.

Podle profesora Fasela by samice mohla použít své extrémně dlouhé děložní hrdlo k uchování spermatu od různých samců po celé měsíce, než by si vybrala jednoho k oplození. Je možné, že se tímto způsobem rozmnožují i jiné druhy netopýrů, dodal výzkumník, který předpokládá, že další bádání na toto téma by mohlo odhalit „mnoho dalších druhů s podivnými penisy“.

Invaze netopýrů. V liberecké nemocnici jich našli přes 400

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám