Hlavní obsah

Ničení amazonského pralesa v Brazílii prudce zrychlilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Rozsah ničení amazonského pralesa se na začátku letošního roku zvětšil. Podle údajů brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) v lednu a v únoru prales přišel o zhruba 629 kilometrů čtverečních své plochy, což je přibližně třikrát více než před rokem.

Foto: Adriano Machado/File Photo, Reuters

Příklad odlesňování amazonského deštného pralesa ve státě Rondônia na severozápadě Brazílie

Článek

Vývoj znepokojuje ekology, kteří upozorňují, že kvůli dešťům se odlesňování na začátku roku vlastně drží ještě na nízkých hodnotách, upozornila agentura EFE.

Velmi ničivý byl především leden, kdy se plocha vymýceného pralesa meziročně zečtyřnásobila – kvůli kácení přišel prales dokonce o cca 430 kilometrů čtverečních, připomněla zpravodajská stanice BBC.

V únoru pak byla plocha vymýceného území meziročně větší o 62 procent než před rokem, konkrétně prales podle agentury Reuters za minulý měsíc ztratil 199 čtverečních km.

Co je to covid? Domorodé kmeny v Amazonii se o pandemii dozvěděly až s vakcínou

Koronavirus

Amazonský deštný prales podle odhadů pokrývá plochu o rozloze 5,5 milionu kilometrů čtverečních, což je zhruba 70násobek rozlohy Česka. Přibližně 60 procent pralesa připadá na Brazílii.

Za Bolsonara se kácí více

Podle INPE by údaje za první dva měsíce měly být varováním pro úřady, že se situace zhoršuje. S tím souhlasí i ekologické skupiny, které dlouhodobě kritizují nedostatečnou snahu vlády chránit prales.

Poukazují, že odlesňování zesílilo od doby, co se dostal k moci stávající prezident Jair Bolsonaro, který hovořil o větším hospodářském využití pralesa.

Na Zemi je 9200 druhů stromů, které zatím nedokážeme identifikovat

Věda a školy

Tisíce lidí tak tento týden demonstrovaly před sněmovnou v hlavním městě Brasília proti balíčku zákonů, jež by oslabily ochranu pralesa a rezervací, kde žijí původní obyvatelé. Zákony byly předloženy již v roce 2020, ale parlament se jimi dlouho nezabýval.

Zákonodárci je „oprášili“ v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu a očekávaným dopadem na import některých surovin a hnojiv. Parlament ale nakonec hlasování odložil.

V Amazonii se kácelo nejvíc za 15 let

Amerika

Za odlesňování často mohou nelegální podnikatelské aktivity, např. zemědělství či těžba nerostů. Podle údajů INPE od srpna 2020 do července 2021 prales přišel o více než 13 tisíc kilometrů čtverečních své plochy, což je nejvíce za posledních 15 let.

Před začátkem Bolsonarova mandátu v lednu 2019 nezaznamenala brazilská Amazonie meziroční úbytek lesů přesahující 10 tisíc kilometrů čtverečních, připomněla už dříve agentura AP. V letech 2009 až 2018 bylo v průměru ročně vykáceno 6500 kilometrů čtverečních pralesa. Od té doby ale roční průměr vyskočil na 11 405.

Bolsonaro zveřejní úředníky, kteří schválili injekce pro děti

Amerika

Brazilská vláda se na loňské klimatické konferenci v Glasgow zavázala, že do roku 2028 ukončí nelegální odlesňování pralesa. Ekologické organizace ale mají pochybnosti, že se to Brazílii podaří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám