Hlavní obsah

Neuvěřitelné záběry: polární záře nad vybuchující islandskou sopkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grindavík

Island v poslední době několikrát vystrašila erupce vulkánu na jihozápadě země na poloostrově Reykjanes. Sopka svou aktivitou ohrožovala nedaleké rybářské městečko Grindavík nebo též asi nejoblíbenější turistickou atrakci Islandu, termální lázně Modrá laguna. Aktuální erupce v oblasti vulkanických kráterů Sundhnúksgígar ale umocnila jednu velmi působivou podívanou.

Nad vybuchující sopkou na Islandu se objevila polární záře.Video: MARCO DI MARCO, AP

 
Článek

Časosběrné video z neděle a pondělí, které zprostředkovala agentura AP, ukazuje erupci sopky na pozadí polární záře na obloze. Zvýrazněná je tím i barva sopečného kouře.

Sopka na poloostrově Reykjanes nadále vybuchuje, nicméně v menší míře než v předchozích týdnech a měsících, kdy vychrlila lávu doslova se řítící mj. ke Grindavíku.

Foto: MARCO DI MARCO, AP

Nad vybuchující sopkou na Islandu se objevila polární záře.

Z oblasti Modré laguny bylo ale i v polovině března evakuováno 500–600 osob, z přilehlého Grindavíku, který dřívější erupce již zasáhly, pak pět až deset domácností.

Island vyhlásil stav nouze kvůli zatím nejsilnějším erupcím

Evropa

Jeho dříve evakuovaných cca 4000 obyvatel dostalo možnost vrátit se zpět do Grindavíku v únoru, většina se ale rozhodla do svých domovů nevracet. Odborníci totiž predikovali v oblasti dlouhé období vulkanické aktivity.

Podle aktuálních informací Islandského meteorologického úřadu (IMO) je nicméně možné, že hlubinná zásoba magmatu a výlev lávy mohly dosáhnout jakési rovnováhy, kdy erupce pokračuje, ale se „sníženým výkonem“.

V Česku jsme si polární záři neužili

Co se týká působivě zachycené polární záře (společně s produkty sopečné činnosti), v severských oblastech jsou tyto úkazy běžnější než v našich zeměpisných šířkách. Přesto jsme si polární záři málem mohli v noci z neděle na pondělí vychutnat naživo i my.

„Zemi skutečně zasáhla silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí, ke které došlo v sobotu. Plazma k naší planetě dorazilo dokonce mnohem rychleji, než se předpokládalo, už v neděli v 15:37 SEČ. Polární záře ale nakonec od nás téměř vidět nebyla, zachytily ji (spíš slabší) jen některé webové kamery na Slovensku okolo 20:05 SEČ; v Česku bylo v tu chvíli počasí nepříznivé,“ sdělil Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Kdyby u nás byla v neděli v 15:37 tma (a jasno), viděli bychom podle Horálka záři nejen fotograficky, ale i pouhýma očima na Měsícem osvětlené obloze.

O tom, že by mohla být šance polární záři pozorovat také z Česka, informoval v neděli na Facebooku rovněž Astronomický ústav Akademie věd ČR. I proto vznikl tento náš nedělní článek.

Ovšem polární záře jsou nevyzpytatelné a situace se může velmi rychle změnit. Z našeho území jsme si její pozorování mohli naposledy pořádně užít loni v listopadu.

Foto: Vojtěch Otruba

Čtenářské foto z webu České astronomické společnosti. Polární záře nad Brněnskou přehradou (5. listopadu 2023)

Polární záře přišla do Česka ve dvou vlnách. Byla rudá až fialová

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám