Hlavní obsah

Německý svaz řemeslníků požaduje otevření trhu i pro učně z východu

– BERLÍN

Německý svaz řemeslníků vyzývá německou vládu, aby umožnila mladým absolventům základních škol ze zemí jako jsou ČR, Polsko a Maďarsko vyučit se řemeslu u německých firem. Podle předsedy sdružení Otto Kentzlera by tak německé hospodářství mělo řešit nedostatek kvalitních učňů. Německá vláda to však odmítá, chce prý trh práce chránit.

Článek

Právě tento týden do německého tisku prosákly informace, že spolková vláda hodlá od příštího roku zcela otevřít německý trh práce absolventům vysokých škol z novějších členských zemí EU včetně ČR. Pro většinu méně kvalifikovaných pracovníků však bude i další dva roky platit povinnost vyřídit si pracovní povolení. Zdlouhavé prokazování, že o dané místo nemá zájem německý uchazeč, se týká i mladých lidí na počátku produktivního věku.

Kentzler požaduje, aby u nich vláda už nyní udělala výjimku. Podle něj německé základní a reálné školy nebudou v příštích letech schopny na trh dodat dostatek chlapců a dívek, kteří ukončili povinnou školní docházku. Na vině je podle něj mimo jiné populační propad u mládeže v tomto věku.

"A nemůžeme jinak, než do země přivést k vyučení mladé Východoevropany - Poláky, Čechy, Maďary. Naše podniky potřebují dorost. A potřebujeme odborné pracovníky!" upozornil šéf svazu řemeslníků v deníku Bild. Pokud nebudou v příštím roce zrušena omezení pro vstup na německý pracovní trh, měly by platit alespoň výjimky pro učně, dodal.

Němečtí učni k elitě Evropy nepatří

Kromě toho příliš mnoho mladých základní školu ani nedokončí, varuje Kentzler. Němečtí živnostníci si přitom už několik let stěžují, že někteří učni se ve škole nenaučili číst ani psát. Týká se to hlavně dětí z rodin imigrantů. Podle Kentzlera tak ztroskotaly plány získat pro řemesla mladé imigranty žijící v Německu.

Sociálnědemokratický (SPD) ministr práce Olaf Scholz v deníku Passauer Neue Presse výjimku pro mladé uchazeče o výuční list z východu odmítl. "Chybí nám ročně 100 000 až 200 000 smluv o učebním poměru. Potřebujeme tedy více školících míst, a nikoli více přistěhovalců na pracovní trh," argumentoval Scholz. Podle něj je naopak v Německu mnoho uchazečů, kteří už dlouho čekají na vhodné učňovské místo. I ti, kteří poprvé či podruhé selhali, musejí dostat další šance, tvrdí ministr.

Poté, co svůj pracovní trh minulé úterý pracovníkům z osmi zemí z východní části EU otevřela i nyní předsedající Francie, chrání svůj pracovní trh byrokratickými bariérami už jen tři státy - Německo, Rakousko a Belgie.

Reklama

Související články

Německo pootevřelo Čechům pracovní trh

Češi, kteří touží po práci v zahraničí, budou mít od čtvrtka větší výběr. Německo a Lucembursko zpřístupní své pracovní trhy pro pracovníky z nových členských...

Výběr článků

Načítám