Hlavní obsah

Němci nabízejí Čechům práci, podmínkou je němčina

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky volných pracovních míst v příhraničních oblastech Saska i Bavorska nabízejí tamní firmy a úřady práce. Němci některé z nich nabídli Čechům na přeshraniční burze práce v Karlových Varech.

Foto: Profimedia.cz

Němci hledají nejrůznější profese: kuchaře, číšníky, truhláře, řidiče, ale také operátory či pečovatelky.

Článek

Zájemců přišlo do krajské knihovny, kde se burza konala, více než tři sta. Němci podle nápisů na svých stáncích hledají nejrůznější profese. Kuchaře, číšníky, truhláře, řidiče, ale také operátory či pečovatelky. Samostatnou kapitolou je zdravotnictví, okamžitě by tam mohli nastoupit jak zdravotní sestry, tak lékaři. Ti především.

Největší zájem je o lékaře

„Přijmeme lékaře prakticky všech oborů,“ řekl Právu lékař Jan Lehký z kliniky v německém Erlabrunnu. Městečko leží několik desítek kilometrů za hranicemi a čeští zdravotníci by tak neměli větší potíže při dojíždění.

„Od rána tady nebyl ani jediný. Pouze jedna paní s ruským diplomem, který jí tady neuznali, ale totéž platí i v Německu,“ vysvětlil lékař. Podle něj je možná pohodlnější a jednodušší sehnat práci v nemocnici přes internet než formou burzy.

„Nic vhodného jsem tady zatím nenašel, šel bych do jakéhokoliv oboru,“ uvedl Roman Macek ze Sokolova. Ten tvrdí, že slušně mluví německy a do ciziny chce především kvůli tamním vyšším výdělkům.

Podmínkou pro přijetí je znalost němčiny

Na burzu se přišla podívat i řada nezaměstnaných. Problémem pro většinu z nich byla nejdůležitější podmínka pro vstup na německý trh práce, a to německý jazyk.

„Německy moc neumím, spíš jen rozumím,“ řekla jedna z dívek, které postávaly u stánku Úřadu práce v saském Annaberg Bucholzi. Úředník jim doporučil, aby zkusily práci pokojské. „Němčinu se ale budete muset stejně doučit,“ upozornil dívky.

V Karlovarském kraji je nejnižší průměrná mzda v zemi. Lidé jsou proto ochotní za prací dojíždět i desítky kilometrů.

„Teď jsem se mi povedlo sehnat slušnou práci v kovovýrobě nedaleko hranic. Ale musel jsem se starat sám, na burzu bych se nespoléhal,“ řekl Právu Václav Malý ze Sokolovska.

Reklama

Výběr článků

Načítám