Hlavní obsah

Několik tipů na zdokonalení se v cizím jazyce

Novinky,

S blížícím se koncem roku část lidí přemýšlí, co v tom následujícím dělat jinak, ideálně lépe. Spousta z nás se v rámci svého osobního rozvoje zaměří na vzdělávání, například na jazykové. K zásadním předsevzetím by pak měla patřit zejména snaha mluvit, a zkrátka s jazykem jakkoli aktivně pracovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ať už s cizím jazykem někdo začíná, chce oprášit své dovednosti či se jen v cizím jazyce rozvíjet, musí jej aktivně používat. Tedy mluvit.

Nestydět se

„Domluvte se s kamarádkou, která daný jazyk ovládá, že spolu budete chodit každý čtvrtek na kávu, a bavte se o všedních věcech, aniž byste přecházeli do češtiny,“ radí Jiřina Dunková z jazykové agentury Skřivánek.

Existují i webové stránky, které tento problém řeší, případně si zájemci mohou najít známé na konverzaci online. Základem je se nestydět.

Cizojazyčná média a knihy

Dále lze doporučit zkusit sledovat zahraniční média. Kromě rozšíření obzorů tak dojde i k rozšíření slovní zásoby. Nedostatek času jako argument neobstojí. Při cestě autem do práce je možné si zpříjemnit čekání v koloně poslechem BBC, v tramvaji si lze přečíst cizojazyčné noviny třeba na chytrém telefonu.

Není dobré nechávat studium až jako poslední věc večer po práci, večeři, běhu.

S tím souvisí i četba cizojazyčné literatury. „Nemusíte číst hned Tolstého v originále, ale vytipujte si zajímavou knihu přizpůsobenou vaší úrovni jazyka,“ uvádí Dunková.

Film s (anglickými) titulky

Rovněž sledovat filmy bez dabingu v původním znění s titulky nejen umožní zjistit, jaký hlasový projev má který herec, ale představují efektivní pomůcku při učení se jazyka. Dalším krokem může být výměna českých titulků za anglické. Tak se spojí mluvené slovo se slovem psaným.

Kdo nemá dostatečnou motivaci v sebevzdělávání, může se zapsat do skupinové lekce. Seznámí se s novými lidmi a bude mít nad sebou lektora. Pokud zájemce nenajde v nabídce tradičních kurzů nic, co by mu vyhovovalo, vždy si může zkusit nechat ušít kurz na míru.

Většina jazykových škol tuto možnost nabízí. Když s sebou navíc přivede ještě někoho, je možné takový kurz pořídit za cenu srovnatelnou se standardní výukou pro veřejnost.

Další možností je v případě času a financí kupříkladu prodloužený víkend v letním Londýně nebo předvánoční Vídni, a zkusit se domluvit tamním jazykem. Místní odpustí jazykové nepřesnosti, naopak ocení snahu se domluvit. Zároveň není problém vybrat si z nejrůznějších zážitkových výukových kurzů.

Každý den jedno nové slovíčko

Dobré je si do svého chytrého telefonu stáhnout aplikaci, která pomůže s učením cizího jazyka. S její pomocí se lze každý den naučit alespoň jedno nové slovíčko nebo frázi. Je třeba je však aktivně používat.

Nová znalost není k ničemu, pokud se nebude využívat. Ale někdy je informací hodně, případně lidé dělají chyby a snaží se je opravit všechny najednou, což je prakticky nemožné. Lepší je, když se člověk soustředí na jednotlivosti – každý den či týden na jednu věc, třeba na to, aby vždy použil správný minulý čas nebo člen.

Realistické cíle

Každý by chtěl mluvit jako moderátor BBC, jenže jde samozřejmě o běh na delší trať. Nerealistické cíle demotivují. Doporučuje se dát si o něco menší cíl a radovat se pak z úspěchu. Nebo si dát jeden větší a rozkouskovat si ho na etapy.

Formulace typu „naučím se anglicky (německy, italsky)“ většinou moc nefungují. Lepší je definovat si, co chci umět – zvládnout objednat telefonicky hotel či umět vést poradu v němčině.

Navíc moc nezáleží na tom, jak moc člověk říká, že chce umět cizí jazyk. Záleží na tom, jestli na něm opravdu aktivně pracuje. Není dobré nechávat studium až jako poslední věc večer po práci, večeři, běhu. Mozek je unavený, tělu se nechce a motivace klesá.

Mnohem účinnější, a také důkaz toho, že to člověk bere vážně, je začít hned ráno nebo dopoledne. Nemusí to hned být hodina a půl v lavici ve třídě. Stačí noviny, zprávy na CNN, nebo dvě úrovně v nějaké procvičovací aplikaci na telefonu. A během dne nejlépe několikrát opakovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám