Hlavní obsah

Nejvyšší člověkem dosažená teplota vystoupala na čtyři bilióny stupňů Celsia

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší člověkem dosažená teplota vystoupala na rekordní čtyři bilióny stupňů Celsia v Brookhavenské národní laboratoři. Američtí vědci rekordu dosáhli s pomocí relativistického urychlovače těžkých iontů. Dosažená teplota 250tisíckrát převyšuje teplotu ve slunečním jádru.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci dosáhli nejvyšší teploty ve vesmíru

 
Článek

V 3,86 kilometru dlouhém urychlovači vědci proti sobě vysílají ionty zlata, které se pak srážejí při rychlostech blízkých rychlosti světla. Srážky mají tak vysokou energii, že uvnitř atomů dochází k tavení neutronů a protonů.

Díky tomu se uvolňují nižší elementární částice - kvarky a gluony a vytváří se prvotní plazma, která podle fyziků existovala milióntinu sekundy po Velkém třesku, která měla teplotu čtyř biliónů stupňů Celsia.

Ovšem dosažený rekord nemusí být konečný, protože na Velkém hadronovém urychlovači v CERN se dají připravit podobné srážky, která však budou probíhat až s trojnásobnou energií. Částice zde mají k dispozici dráhu 27 kilometrů. Podle fyzičky Despiny Hatzifotiadou by tak bylo možné dosáhnout až o 30 procent vyšší teploty.

A protože se očekává zveřejnění výsledků nových výzkumů v CERN, Guinnessův výbor zatím teplotní rekord neuznal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám