Hlavní obsah

Nejvřelejší hlubokomořský vývěr má 450 stupňů Celsia, ale korýšům nevadí

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 450 stupňů Celsia má minerální voda z podmořského vývěru v tektonickém zlomu mezi Karibskou a Severoamerickou deskou. Vývěry jsou v hloubce asi pěti kilometrů na podmořské vyvýšenině Kajmanského příkopu mezi Kubou a Kajmanskými ostrovy, který místy dosahuje hloubky přes 7,5 km.

BEZ KOMENTÁŘE: Podmořské prameny

 
Článek

Teplota vody z vývěrů by klidně stačila na roztavení olova, ale přesto v jejich bezprostředním okolí vědci našli řadu vysoce specializovaných živočichů včetně bledého korýše bez očí. Ten tu nejenom spokojeně žije, ale je schopný díky zvláštnímu světločivnému orgánu na zádech vnímat lidskému oku neviditelnou zář minerálů v horké vodě pramene.

„Je to hora minerálních sraženin osmdesát metrů široká a padesát metrů vysoká,“ charakterizoval Jon Copley z univerzity v Southamptonu místo vývěru, pojmenované Beebe Field.

„Na jejím vrcholku ční šestimetrové komíny, jimiž vyvěrá mineralizovaná voda s vysokým obsahem mědi. Komíny vznikly srážením mědi při styku s okolní chladnou vodou,“ vysvětlil vědec v magazínu Nature Communications.

„Podmořských vývěrů bude mnohem víc, než jsme si mysleli, a podivný svět na ně vázaných živočichů může být netušeně pestrý,“ dodala Nicole Dubilierová z německého Institutu Maxe Plancka, uznávaná expertka na hlubokooceánský život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám