Hlavní obsah

Nejnovější myčky nádobí šetří energii a část vody si nechávají „na příště“

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myčky nádobí jsou velmi užitečnými domácími pomocníky, jejich opravdu masivnímu rozšíření ale zatím bránily kromě ceny i nároky na energii. Jedno z možných úsporných řešení představili nedávno odborníci společnosti Siemens.

Článek

Na snížení spotřeby těchto užitečných domácích spotřebičů pracují ve výzkumných laboratořích celé týmy vědců. Jejich pomocníkem jsou mimo jiné nové materiály.

Podle časopisu Visions společnost Siemens například představila myčku, která používá zeolit – vysoce porézní sloučeninu křemíku. Ta se vyznačuje vysokým poměrem povrchu k celkovému objemu a má jednu zajímavou schopnost: dokáže absorbovat vodu a zároveň odevzdává teplo. Ale pokud jej zahřejeme, naopak vodu vydává.

Této vlastnosti využívají nejmodernější myčky. Na konci mycího procesu, při sušení, je vlhký vzduch odváděn do zásobníku s cca 1,15 kg zeolitu. Kuličky nového materiálu vzduch vysuší a zároveň ohřejí. Tím se výrazně zkracuje celý cyklus a co je nejdůležitější, snižuje se spotřeba elektřiny.

Voda, kterou nový materiál zadrží, se použije na předmytí při následujícím mycím cyklu, kdy se naopak myčka zahřívá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám