Hlavní obsah

Nejlepší mladí řemeslníci soutěžili na brněnském výstavišti

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovedete si představit, že by vám doma instalatér přimontoval novou závěsnou klozetovou mísu se splachovacím zařízením ve zdi do patnácti minut? Že je něco takového možné, se mohli v uplynulých dnech přesvědčit návštěvníci 19. mezinárodního stavebního veletrhu na brněnském výstavišti.

Foto: Jan Trojan, Právo

Soutěžící Jaroslav Navara (na snímku) spojuje trubky z různého materiálu.

Článek

V rámci doprovodného programu tam soutěžilo na 60 učňů z třiadvaceti odborných škol a učilišť v oborech instalatér, klempíř, pokrývač, tesař, kominík.

Soutěž má dvacetiletou tradici

„Soutěž Učeň instalatér 2014 je nejstarší, organizujeme ji už více než 20 let,“ řekl Právu prezident spolupořádajícího Cechu topenářů a instalatérů ČR Bohuslav Hamrozi. Ze všech krajů, kromě Libereckého, přijelo 28 instalatérů krátce před vyučením, vítězů krajských kol.

Umí spojovat různé materiály

Nejlepším mladým instalatérem na jihu Čech je Jaroslav Navara, který letos absolvuje českobudějovickou Střední školu polytechnickou. Na brněnském výstavišti vyráběl pro laika podivnou skulpturu z trubek z různých materiálů: plastu, mědi a oceli.

„Musím se držet přesně plánu, milimetrová odchylka by způsobila nefunkčnost. Nejprve zhotovím zvlášť každý okruh z jednoho materiálu a pak musím vše sesadit, spojit. Hotový výrobek je připevněn na panel, natlakován a pak se hodnotí. Nikde nesmí téct. V praxi to znamená, že spojujeme trubky z nejrůznějšího materiálu, což je dnes běžné při instalaci vody, plynu i topení,“ líčil Navara.

Podmínky jako u zákazníka

Organizátoři počítali s tím, že soutěžící budou odpovídat na různé otázky návštěvníků, jako kdyby pracovali doma u zákazníka. Soutěž instalatérů spolupořádalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, novinkou byla záštita akciové společnosti Moravské naftové doly.

„Nemohli bychom pořádat bez sponzorů, protože školy ani náš cech nemají takové prostředky,“ doplnil ředitel spolupořádající Střední školy polytechnické v Brně, Jílová, Andrzej Bartoś.

Pomoc absolventům při vstupu do praxe

Cílem soutěže i ostatních řemesel na stavebním veletrhu bylo přilákat pozornost veřejnosti a zaměstnavatelů. „Vyučení absolventi odborných škol a učilišť mají mnohdy komplikovaný vstup do pracovního procesu, setkávají se s nepochopením zaměstnavatelů, kteří mají různé požadavky,“ říká prezident Hamrozi.

Nicméně dodává, že za uplynulé roky se Cechu topenářů a instalatérů ČR podařilo sblížit v učňovském školství státní a privátní sektor.

Související témata:

Výběr článků

Načítám