Hlavní obsah

Nejlépe hodnoceným oborem Univerzity Karlovy je geografie, ukázal celosvětový žebříček

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V aktuálním ročníku celosvětového srovnávání univerzit od britské vzdělávací společnosti Quacquarelli Symonds (QS) se Univerzita Karlova (UK) v Praze umístila na 314. místě ze všech světových institucí. Již několik let je nejvýše hodnoceným oborem z celé univerzity geografie, vyučovaná na Geografické sekci Přírodovědecké fakulty UK.

Foto: Přírodovědecká fakulta UK - Petr Jan Juračka

Ilustrační foto

Článek

Stabilně vysoké umístění geografie v žebříčku QS se letos projevilo umístěním na 50. až 100. místě nejlepších geografických pracovišť světa, což znamená nejlepší výsledek ze všech oborů.

Geograf neznamená profesionální cestovatel

Geografie představuje podle UK jeden z nejdynamičtěji se rozvíjejících oborů, který má výsledky i na mezinárodní úrovni. Geografie jako věda se zabývá rozložením jevů a procesů v prostoru a v čase, zajímá ji nejen současný stav, ale i jeho historické příčiny a budoucí důsledky.

„Představa o tom, že téměř všichni geografové jsou profesionální cestovatelé, je mylná a zavádějící. Devizou geografů je, že jsou schopni pomocí sofistikovaných metod sociálně-geografické i fyzicko-geografické jevy sledovat v prostoru a ve vzájemných vazbách i hodnotit prostorové dopady různých jevů na společnost a přírodu,” vysvětlil vedoucí Oddělení vnějších vztahů Přírodovědecké fakulty UK Michal Andrle.

Není bez zajímavosti, že pro adepty studia připravila Geografická sekce nový web.

Umístění dalších českých univerzit

Karlova univerzita nicméně rozhodně není jediná z českých vysokých škol, která se v prestižním žebříčku QS v roce 2018 vyskytuje. Jako druhou nejlepší v ČR vyhodnotili odborníci České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze, které figuruje na 491. až 500. místě.

Mezi 551. a 600. místem na světě je řazená brněnská Masarykova univerzita, na 601. až 650. je Vysoké učení technické (VUT) rovněž v Brně. Univerzita Palackého v Olomouci, poslední český zástupce, obsadila 701. až 750. pozici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám