Hlavní obsah

Nejčastěji jsme ochotni dojíždět do práce hodinu denně

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Delší dojíždění za prací se v Česku stále „nenosí“. Podle výsledků ankety na pracovním portálu Profesia.cz považují dvě pětiny české populace za maximum času, který jsou každý den ochotny obětovat cestám do zaměstnání a návratům domů, 60 minut.

Foto: Profimedia.cz

Nejochotnější jezdit za prací mimo svůj kraj jsou lidé ze Středočeského kraje.

Článek

Třetina účastníků ankety je však ochotná dojíždět denně až 60 minut jedním směrem a strávit tak v autobusu, vlaku či automobilu nejméně dvě hodiny denně.

Někteří cestují za prací i čtyři hodiny

Najdou se ovšem i výjimky. Kvůli dobré práci je ochoten každý desátý Čech strávit na cestě jedním směrem denně až 90 minut a sedm procent účastníků ankety dokonce deklaruje ochotu dojíždět za prací jedním směrem 120 minut, jinak řečeno strávit v dopravním prostředku až čtyři hodiny denně.

Nejvíce se dojíždění zajídá Moravákům

Nejmenší chuť k hledání práce v jiném kraji mají obyvatelé severní a jižní Moravy. Připoutanost obyvatel Moravskoslezského kraje k jejich regionu dokládá i podíl lidí (17,5 %), kteří si hledají práci v jiném kraji. Stejnými lokálními patrioty jsou i Jihomoravané s 18,1 % a obyvatelé Plzeňska (20,2 %).

Středočeši jezdí hlavně do Prahy

Naproti tomu nejochotnější jít za prací mimo svůj kraj jsou lidé ze Středočeského kraje (60,5 %). Svou roli v tom nepochybně hraje blízkost Prahy a spolehlivě fungující dopravní infrastruktura. Zajímavější však je, že práci mimo region si hledá i polovina uchazečů z Pardubicka. Třetím – z hlediska mobility uchazečů o práci – nejaktivnějším regionem je Kraj Vysočina se 43,2 %.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám