Hlavní obsah

Nedostatek lidí řeší firmy i na hraně zákona

Praha

Kvůli situaci na trhu práce české firmy často sahají po řešeních na hraně zákona i za ní. Využívají kolize legislativy pracovní a pobytové, kde jsou rozdílné výklady ministerstev práce (MPSV) a vnitra. V souvislosti s případem razie cizinecké police ve skladech e-shopu Rohlik.cz to uvedla Asociace pracovních agentur (APA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle asociace se v ČR kromě čtvrt miliónu legálně zaměstnaných agenturních zaměstnanců na trhu práce pohybuje minimálně čtvrt miliónu nelegálních pracovníků.

Nedostatek pracovníků a tvrdá regulace zaměstnávání, zejména vůči cizincům ze zemí mimo EU, vedou české firmy k tomu, že sahají po řešeních na hraně zákona.

MPSV umožňuje, vnitro nikoli

„Využívají jednak kolize legislativy pracovní a legislativy pobytové (rozdílné výklady MPSV a ministerstva vnitra), jednak své nepostižitelnosti, pokud u nich pracují lidé nelegálně prostřednictvím různých pseudoagentur,” uvedl prezident APA Radovan Burkovič.

Ukrajinci s polskými vízy tvoří v Čechách určitý fenomén
René Kuchár, Agentura Student

„Zatímco MPSV podle zákona o zaměstnanosti umožňuje, aby tady cizí zaměstnanci pracovali, tak ministerstvo vnitra tvrdí, že na základě evropských schengenských víz, která vydávají jednotlivé státy, to neplatí. Opírá se přitom ve výkladu o zákon o pobytu cizinců,” dodal.

Podle jednatele Agentury Student a člena výboru APA René Kuchára tvoří Ukrajinci s polskými vízy v Čechách určitý fenomén.

„To, co se stalo v Rohlíku.cz, je jen kapka v moři. Takových Ukrajinců jsou tady minimálně desítky tisíc. Podobných případů se staly už desítky, ale nejsou mediálně známé,” řekl Českému rozhlasu.

Záleží, do které země vízum je

Polsko za uplynulé dva roky podle APA vydalo přes 900 tisíc tzv. schengenských víz. Ta opravňují své držitele podle směrnice EU pobývat na území EU dva roky, z toho šest měsíců pracovat přímo v Polsku nebo tři měsíce v jiné zemi EU.

Podle ManpowerGroup je zásadní informace, do které země má zaměstnanec vízum.

„Vízum, které se váže k jedné zemi, není platné v jiné. Pokud má například zaměstnanec vízum pouze do Polska, není použitelné pro naši zemi. Nesdílíme názor, že vízum do Polska platí v celé EU, protože Polsko je součást EU,” uvedl manažer ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

„Aby cizinec mohl pracovat legálně v České republice, musí být držitelem platného pracovního povolení pro ČR,” dodal ředitel personální společnosti Hays Ladislav Kučera.

Cizinecká policie minulý čtvrtek zadržela při kontrole v pražském skladu firmy Rohlik.cz 85 lidí. [celá zpráva]

Policisté o víkendu vydali rozhodnutí o vyhoštění z ČR pro 74 z nich. S dalšími 11 osobami bylo správní řízení o vyhoštění zahájeno. [celá zpráva]

Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana měli pracovníci dlouhodobé vízum, které jim umožňovalo pohybovat se po zemích EU po dobu tří měsíců například jako turisté, nemohou tu ale být zaměstnáni. Podle e-shopu šlo o agenturní pracovníky, nikoli zaměstnance firmy.

Reklama

Související články

Česko je atraktivní zemí pro práci

V globálním žebříčku The Global Talent Competitiveness Index (GTCI), který hodnotí atraktivitu 118 zemí světa z hlediska pracovních podmínek a příležitostí, je...

Výběr článků

Načítám