Hlavní obsah

Návrhy kampaně proti kyberšikaně vytvořili sami školáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týmy 14 základních škol z celé republiky vytvořily kampaně proti kyberšikaně, cílem je zviditelnit problematiku obtěžování přes internet nebo mobil. Součástí projektu jsou také vzdělávací semináře pro učitele a osvěta pro rodiče. Informovala o tom Jana Udatná, která za podpory sdružení Aisis a nadace mobilního operátora akci organizuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Kyberšikana není žádná pohádka," hlásá například plakát s obrázkem Červené karkulky a vlka, který vytvořily děti z 28. základní školy Plzeň. Další školní plakáty zase vybízejí děti, aby se staly superhrdiny v boji proti kyberšikaně, nebo upozorňují na to, že obětí virtuálního obtěžování se může stát kdokoliv.

"Mnohým připadá zasílání zesměšňujících SMS nebo mailů jako dobrá zábava. Chtěli jsme, aby si děti uvědomily, že i takto mohou ublížit. Výsledkem snahy každého z týmů je audio- a videospot a plakát, které společně tvoří ucelenou kampaň. Z některých z nich běhá mráz po zádech," uvedla Ivana Šatrová z nadace mobilního operátora. Tři nejúspěšnější dostanou mobilní telefony.

V rámci osvětové akce bylo také v září loňského roku do škol zasláno 1,5 miliónu letáků, kde děti, rodiče a učitelé najdou informace o formách, projevech a způsobech řešení kyberšikany. Pro kantory je také připraven vzdělávací seminář, kde se dozví, jak šikanu omezovat. Obětí kyberšikany se přitom často stávají i sami učitelé, například když je žáci v hodině provokují a pak vše nahrají na video a umístí na internet.

Podle loňského průzkumu společnosti Aisis zažilo každé desáté dítě za poslední půlrok kyberšikanu. Ta se od klasické šikany liší hlavně tím, že už není skrytá. Malí násilníci si týrání nebo zesměšňování spolužáka či učitele natáčejí a zveřejňují například na sociální síti Facebook. Do kyberšikany patří také posílání urážlivých SMS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám