Hlavní obsah

NASA plánuje vyslání avatarů na průzkum Měsíce

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani režisér James Cameron se asi nenadál, že by se myšlenka avatarů mohla stát v dohledné době realitou. Nicméně NASA pracuje na programu v jehož rámci by vědci prozkoumávali Měsíc prostřednictvím humanoidních robotů. Vlastně by řídili průzkum na dálku, ale způsobem, jako by na Měsíci byli. NASA tvrdí, že první avatary může vyslat do tří let.

Článek

NASA by tak současně zabila dvě mouchy jednou ranou. Posílá raketoplány do výslužby a nemá prostředek pro pilotované lety do vesmíru s lidskou posádkou. A navíc byl další průzkum Měsíce - navázaní na projekt Apollo - zatím vyškrtnut, protože by to zatím bylo z větší části jen opakování desítky let starých misí.

Ovšem vyslání humanoidního robota, kterého by mohli ovládat různí experti - především geologové přímo ze Země, by přineslo cenné poznatky - nejen o Zemi, ale i technologii "avatarů", která má rozsáhlé možnosti použití, které se nemusí omezovat jen na průzkum Měsíce, ale i na průzkum nebezpečných míst na Zemi, o vojenském využití nemluvě.

Pokud jde o vesmír - pro vyslání robota avatara je vhodný právě Měsíc (Země samozřejmě také), Mars je však pro současné komunikační technologie příliš daleko. Na Měsíci bude docházet jen k třísekundovému zpoždění mezi pokynem robotovi a dobou, kdy jej opravdu vykoná.

Rozdíl mezi tím, když se po Měsíci pohybovali obyčejní astronauti a astronauti proškolení pro průzkum zkušenými geology se projevil už u mise Apollo 15. Výsledky přivezené na Zemi byly mnohem hodnotnější než u těch předchozích.

V projektu lunárního avatara by se na jednom robotovi mohli střídat odborníci z různých oborů. Jeho vyslání by přitom bylo mnohem jednodušší než v případě lidské posádky. Bez nároku na vodu, vzduch, potraviny a skafandry by modul a raketa s avatarem mohly být mnohem lehčí a tedy i levnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Do vesmíru odstartoval raketoplán Endeavour

Raketoplán Endeavour v pondělí odstartoval k mezinárodní orbitální stanici ISS. Dopraví k ní nový americký modul Tranquility a evropský modul Cupola, které po...

Výběr článků

Načítám