Hlavní obsah

Národní poklad: V Číně našli vzácně zachovalou kostru lufengosaura

Čínským paleontologům se na konci května v městském okrese Lu-Feng podařil ojedinělý objev. Vykopali kostru dinosaura starého zhruba 180 milionů let, která je ze 70 procent zachovalá. Odborníci kostru lufengosaura označili za “národní poklad“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace lufengosaura

Článek

Když se tymů expertů podařilo na vykopávkách na jihu provincie Kuna-tang celou kostru odhalit, zavládlo mezi tamními paleontology nadšení. „Najít z tak velké části kompletní dinosauří fosilii je velmi vzácné,“ uvedl šéf Střediska města Lufeng pro ochranu a výzkum dinosauřích zkamenělin Wang Tao.

„Soudě podle zkamenělin, které jsme nalezli v minulých letech, podle ocasu a stehenních kostí, věříme, že jde o typ velkého lufengosaura, který žil v rané jurské době,“ dodal Tao.

Vědci nyní potřebují vyjmout co nejrychleji kostru ze země, protože v místě nálezu hrozí kvůli erozi časté sesuvy půdy.

V Mexiku identifikovali nový druh dinosaura s obřím hřebínkem

Věda a školy

Lufengosaurus, který žil na území dnešní Číny před 200 až 175 miliony let, patří k tamním nejznámějším dinosaurům. Jednalo se zřejmě o býložravce, byť se někteří vědci domnívají, že kvůli specificky tvarovaným zubům mohlo jít i o všežravce.

Na délku měřil zhruba 6 metrů a vážil kolem dvou tun. Lufengosaurus vzbudil pozornost zejména v roce 2017, kdy vědci v jedné ze zkamenělin nalezli původní měkkou tkáň starou 195 milionů let. Jde o objev doposud nejstaršího organického materiálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám