Hlavní obsah

Nahlédněte do života ptáků. Chytré budky budou na prodej

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český projekt Ptáci online umožňuje sledovat život ptáků v jejich hnízdě a sbírat o nich vědecké poznatky. Tým okolo Markéty Zárybnické do budoucna plánuje víc rozšířit spolupráci se školami. Do projektu se se bude moci zapojovat i veřejnost, splní-li podmínky pro hnízdění běžně se vyskytujících druhů ptáků. Záběry z ptačích budek může už nyní zhlédnout každý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chytré ptačí budky monitorují život ptákůVideo: Reuters

 
Článek

„K monitorování potřebujeme chytrou ptačí budku, kterou jsme vyvinuli, s jednou či dvěma kamerami, počítačem, teplotní sondou, senzorem světelné intenzity a mikrofonem,“ vysvětluje vědkyně Markéta Zárybnická.

Projekt Ptáci online funguje od roku 2014. K vyvinutí první budky došlo kvůli zkoumání průběhu hnízdění ohroženého druhu sovy, sýce rousného. Na jejím vývoji se podílely Fakulta životního prostředí ČZU, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT a firma EL NICO.

Krevní testy

Video ukazuje příklad budky v lese nedaleko Českého Jiřetína u německých hranic, právě se zmíněným druhem sovy. Kamera zabírá chod života v tomto ptačím domečku na stromě. Možné je rovněž ptactvo změřit, zvážit a udělat mu krevní testy.

„V přímém přenosu můžeme pozorovat, co se v budce celý den odehrává,“ říká IT designér Pavel Junek s tím, že na webových stránkách si může záznamy najít kdokoli.

Tvorba vzdělávacích materiálů

Hlavním cílem projektu je přiblížit vědeckou činnost široké veřejnosti. Na svých stránkách vědci uvádějí, že chtějí zapojit školy a další organizace do sběru biologických dat.

Ty poté budou moci sledovat ptačí hnízdění online na svém pozemku prostřednictvím internetu a výstupy prezentovat na sociálních sítích.

Mají sloužit jako vzdělávací pomůcka pro širokou veřejnost jakéhokoli věku. Také se stanou užitečným zdrojem pro studentské i vědecké práce.

Příští rok v prodeji

V rámci finančně podpořených projektů budou chytrou ptačí budku půjčovat školám. Její základní typ plánují od roku 2017 nabízet také k běžnému prodeji. K nejčastějším „obyvatelům“ jistě budou patřit špačci a sýkory.

Amatérský ornitolog Milan Šťovíček, bývalý starosta Litvínova, má dané zařízení na zahradě. Považuje to za zajímavou aktivitu pro celou rodinu.

„Z okna vidíme, jak ptáci přilétají, načež můžeme na počítači sledovat jejich život uvnitř budky,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám