Hlavní obsah

Na Vysočině si podnikatele hýčkají

Právo, kil

Pelhřimov, Humpolec, Jihlava. Města v kraji Vysočina, která letos obsadila v uvedeném pořadí stupně vítězů v celorepublikovém výzkumu Město pro byznys. Výzkum již devátým rokem zhodnotil 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí metropole Prahy. Získané ocenění je dobrou vizitkou pro radnice, jejich hospodaření a přístup k podnikatelům.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Ve výzkumu Město pro byznys obsadil první příčku Pelhřimov.

Článek

Pelhřimov se na první místo vyhoupl především díky vysokému podílu podnikatelů, nízké úrovni dlouhodobé nezaměstnanosti, nízkým nákladům na dluhovou službu a také úspěšnému čerpání dotací z Evropské unie.

Zasloužené první místo podtrhují rovněž značné kapitálové výdaje, jejichž výše potvrzuje dobré hospodaření radnice a snahu neustále investovat do dalšího rozvoje města a podnikatelského prostředí.

Komunikace s podnikateli

Humpolec, dlouhodobě nejlepší místo pro podnikání, který se stal vítězem výzkumu v letech 2008, 2013 a 2015, získal popáté v historii výzkumu Město pro byznys pomyslné stříbro.

Město tradičně patří k lokalitám s vysokým podílem podnikatelů a velkých zaměstnavatelů. Stejně tak může poskytnout dostatek kvalifikovaných zaměstnanců, protože nabízí vysoký podíl učňů a studentů v odborném vzdělávání.

„Základem je komunikace s podnikateli, vytváření infrastruktury a dobrého zázemí,“ komentoval druhé místo starosta Humpolce Jiří Kučera.

Třetí Jihlava je úspěšná především v čerpání dotací EU a také má vysoký podíl výdajů radnice na investice. Mezi silné stránky v oblasti podnikatelského prostředí patří zejména nejvyšší podíl právnických osob v kraji, druhý největší přírůstek obyvatel a třetí nejvyšší podíl studentů a učňů odborných škol.

Všechna tři nejlépe umístěná města v celorepublikovém výzkumu se vyznačují nízkou nezaměstnaností, vysokým podílem velkých firem, významným přírůstkem obyvatel a blízkostí dálniční sítě.

Reklama

Související články

Studenti se v praxi učili měkké dovednosti

Více než šest desítek studentů z deseti středních škol z ČR se v uplynulých dnech zúčastnilo soutěže Innovation Camp 2017, kterou uspořádaly nezisková...

Výběr článků

Načítám