Hlavní obsah

Na Vysočině chybí přes pět tisíc zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Zaměstnavatelé na Vysočině postrádají skoro 5 500 pracovníků, nabídka volných míst se za poslední rok zvýšila asi o 800. Menší šanci najít novou práci mají v regionu ženy, obtížně hledají zaměstnání i lidé se zdravotními potížemi.

Článek

Míra nezaměstnanosti u žen je dlouhodobě o dvě až tři procenta vyšší než u mužů. Z celkového počtu lidí bez práce, jichž bylo 15 400, představovaly ženy skoro 54 procent. Volná místa, která úřadům práce hlásí podniky, se nerozlišují podle pohlaví. Velká nabídka je stále ve strojírenství a stavebnictví, chybí řidiči i jiné profese.

Pavel Literák z jihlavského úřadu práce odhadl, že z celkové nabídky skoro 1 200 volných pracovních míst na Jihlavsku by pro ženy připadala v úvahu asi třetina. Firmy hledají šičky, švadleny, prodavačky, volná místa jsou v potravinářství a ve službách - třeba pro kuchařky a servírky. Tyto obory ale většinou patří mezi méně placené.

Práce by byla, ale nijak závratně placená

Podle Elišky Hoškové z pelhřimovského úřadu práce se nyní zaměstnání pro ženy najít dá, s výjimkou těch, které mají zdravotní potíže, malé děti či špatné dopravní spojení. "Sehnat dobře placenou práci, to už je horší," podotkla.

"Šanci na dobré místo se řada žen snaží zvýšit dalším vzděláváním. Mezi účastníky rekvalifikačních kurzů tvoří ženy asi 70 procent. Zaměřují se hlavně na výuku práce s počítačem, účetnictví, ale třeba i na vazbu květin," dodala Hošková.

"Až 75 procent absolventek si najde práci do půl roku," podotkl Literák. Několik žen už se dokonce rekvalifikovalo na řidičky autobusů, kterých je v kraji nedostatek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám