Hlavní obsah

Na unikátní projekt nejsou peníze

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt jihlavské Oblastní charity Malá řemesla, který pomáhal nezaměstnaným mladým lidem s nedostatečným vzděláním s novým startem, končí – není ho z čeho platit. Až dosud byl financován prostřednictvím Evropského sociálního fondu, schvalování programů pro nové období se ale opozdilo a jiné zdroje charita nenašla.

Foto: archív Oblastní charity Jihlava

Absolventi projektu se mohou živit například jako malíři. Obhájit to museli u zkoušek.

Článek

V kraji unikátní komplexní počin, který spojil rekvalifikaci se sociálním programem, se vyvíjel formou navazujících projektů od roku 2000.

Útočiště lidí z „nepodnětného“ prostředí

Program zprvu cílil na mladé Romy, záhy se však spojil s úřadem práce a podnikateli a stal se útočištěm mladých lidí z nepodnětného prostředí, kteří měli kvůli svému nedostatečnému vzdělání i absenci motivace nakročeno do skupiny takřka nezaměstnatelných osob. A výsledky hovoří samy za sebe: takřka dvěma třetinám absolventů Malých řemesel, tedy projektu právě končícího, se podařilo najít práci.

Když se střetnou termíny, lidé mají smůlu

„Je to nešťastná situace. Je-li nějaká jiná možnost financování, nevíme o ní,“ konstatovala vedoucí projektu Vladislava Růžičková. Jak vysvětlila, v minulosti totiž byl systém příslušných podpor z resortního ministerstva přesunut do oblasti strukturálních fondů. Letos končící programovací období se však tentokrát střetlo s termínem letos končícího dvouletého projektu a opožděné schvalování programů pro nové období neumožňuje plynulou návaznost dalšího.

Přijdou o uchazeče i o experty

Nastalé potíže jsou přitom dvojí: jednak sami uchazeči, kteří již projevili zájem o účast, ale též minimálně roční distanc expertů, kteří jsou nuceni přerušit dlouhodobou práci s velmi specifickou skupinou lidí. „Propustit jsme museli tři pracovníky, další tři budou přeřazeni na jinou pozici,“ doplnila vedoucí projektu.

Ředitel Oblastní charity Jihlava Michal Novotný doufá, že je zastavení projektu dočasné. „Obdobné zařízení v Kraji Vysočina neexistuje. Všichni doufáme, že se nám podaří najít finanční prostředky na obnovení této služby,“ uvedl. To se však nejspíš nepodaří dříve než v létě 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám