Hlavní obsah

Na úklid odpadků kolem Země se kašle, astronomové varují před katastrofou

Odpadky na oběžné dráze kolem Země zaměstnávají astronomy stále více. Nová studie přichází s kategorickým závěrem: je nutné je uklidit, jinak hrozí, že v následujících desítkách let budou některé oběžné dráhy extrémně nebezpečné. Vesmírné agentury přitom mají pravidlo každých 25 let svá zařízení odstranit, ale většinou to nedělají.

Je nutné vyčistit vesmír od smetí, jinak hrozí kolize s kosmickými plavidlyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Na oběžných drahách se nachází asi 4700 raket, které byly vypuštěny od startu Sputniku v roce 1957. Poletuje tam také 6500 tun nefunkčních satelitů. Čísla uvedl astronom Heiner Klinkrad z vesmírné agentury ESA.

V minulosti už došlo asi ke 250 kolizím, kdy se trosky přístrojů roztříštily na další kusy. Mezinárodní vesmírná stanice ISS se stále musí vyhýbat nějakým předmětům, které se jí pletou "do cesty".

Klinkrad se obává především tzv. Kesserová syndromu, tedy že jedna neplánovaná srážka způsobí další kolize a oběžná dráha nebude nějakou dobu použitelná.

Studie se zabývá situací v následujících 200 letech. Tvrdí, že ke katastrofálnímu střetu by mělo docházet každých pět až devět let. A to je prý ještě optimistický výhled, situace ve skutečnosti zřejmě bude horší, tvrdí vědci.

Pravidlo 25 let se nedodržuje

Vesmírné agentury musí podle nynějšího pravidla každých 25 odstraňovat svá zařízení z oběžné dráhy.

"Toto pravidlo se nedodržuje ani z 90 procent a vidíme, že v průměru každé tři roky dojde ke srážce," řekl Hugh Lewis, který výzkum provedl, na šesté evropské konferenci o vesmírném odpadu v německém Darmstadtu.

Studie se nejvíce soustředí na dolní oběžnou dráhu ve výšce pod 2000 kilometry nad povrchem. V šesti modelových skupinách došli vědci pokaždé k témuž závěru: počet úlomků větších než 10 centimetrů v následujících 200 letech rychle poroste a srážka hrozí především ve výškách 700 až 1000 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám