Hlavní obsah

Na trhu jsou nejžádanější angličtina a němčina

Novinky, kil

Češi nepatří zrovna mezi národy, kde by používání cizích jazyků bylo samozřejmostí. Starší generace se s cizinci nedomluví téměř vůbec, mladí už se nicméně učí. Na jaké jazyky je vhodné se zaměřit, abyste uspěli na pracovním trhu?

Foto: Profimedia.cz

Nejžádanějším jazykem při přijímacích pohovorech je angličtina.

Článek

Už několik let platí, že nejžádanějším jazykem při přijímacích pohovorech je angličtina. Němčina jí ovšem zdatně sekunduje a je na vzestupu. Německo je náš nejbližší soused a ekonomika v Evropě je momentálně “tažená“ převážně Německem.

„Z toho plyne i zvýšený zájem o uchazeče, kteří komunikují v německém jazyce. Již několik let platí, že za angličtinou a němčinou následuje francouzský jazyk, španělština a italština,“ popisuje své zkušenosti z praxe Petr Bujalka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Začíná táhnout i ruština

Na pracovním trhu je ovšem také hodně znát příchod společností z Ruska. Dobrá znalost ruštiny proto může být pro žadatele o práci velkou výhodou.

Občas také zaměstnavatelé hledají pracovníky, kteří jsou schopni komunikovat i jazyky z exotičtějších destinací, jako je například Čína, Japonsko, Vietnam či Izrael.

„Dá se říct, že ideální kombinací pro nejbližší budoucnost je znalost anglického a k tomu německého a ruského jazyka,“ shrnuje Bujalka.

Jak na tom jsme

Češi rozhodně nepatří mezi národy, kde by anglicky či německy mluvila prodavačka i obsluha benzinové pumpy, jako je tomu například v Nizozemsku.

Horší až nedostatečná znalost cizích jazyků postihuje Čechy starší padesáti let, generace od 30 do 49 let většinou ovládá minimálně jeden světový jazyk, 15 až 29letí jsou na tom nejlépe: domluví se jedním až dvěma jazyky. Mladší generace má v současném školním systému vytvořeny podmínky ke studiu a zdokonalování minimálně dvou světových jazyků a rodiče si musí uvědomit, že v současnosti je to nutnost.

„Nejlepší školou, jak se zdokonalit a dostat jazykovou znalost na úroveň vyžadovanou v mezinárodních firmách, je studijní či pracovní pobyt v zahraničí,“ dodává Petr Bujalka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám