Hlavní obsah

Na přecházení u škol dohlédnou v Olomouci senioři

– Olomouc

Na bezpečné přecházení silnic budou v okolí škol v Olomouci dohlížet dobrovolníci z řad seniorů. Radnice se inspirovala v zahraničí, kde školní patroly, složené z dříve narozených dobrovolníků, fungují už řadu let. A osvědčily se, jak potvrdil novinářům primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Seniorům, kteří mají zájem o dění ve městě, chceme umožnit aktivně přispět ke zlepšení každodenních problémů, s nimiž se například v oblasti dopravy běžně potýkáme. Kromě městských strážníků se proto nově u přechodů a vytipovaných míst v blízkosti škol objeví vyškolení dobrovolníci z řad našich seniorů,“ uvedl Staněk.

Radnice osloví všechny městské kluby seniorů, aby zjistila jejich zájem. Poté vybere vhodné uchazeče. „Předpokládám, že první konkrétní počty dobrovolníků, kteří by se chtěli do projektu zapojit, bychom měli znát na počátku letošního prosince,” řekl Staněk.

Školení a pověření

U frekventovaných silnic v blízkosti škol nyní hlavně ráno a odpoledne hlídkují strážníci, kteří v případě potřeby zastaví projíždějící automobily, aby děti mohly bezpečně přejít silnici.

Každého seniora, který se bude chtít stát dobrovolníkem, čeká speciální školení a bude muset získat příslušné pověření. „Takovou povinnost přímo stanoví zákon o provozu na pozemních komunikacích,” upozornil ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický.

Staří lidé v jiných situacích

Městská policie dobrovolníky vybaví oblečením s bezpečnostními prvky a bude organizovat jejich nasazení do vytipovaných míst ve městě.

„Jsem přesvědčen, že projekt bude mít několikanásobně přidanou hodnotu. Seniorům dokáže přinést zajímavou aktivitu, s níž se ve městě dosud nesetkali, a dětem ukáže starší lidi v úplně jiných situacích, než v jakých je mají dosud běžně zažité,” míní Staněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám