Hlavní obsah

Na pražské pobočce zahraniční firmy pracuje bezmála 70 národností

Právo, kil

V týmu pražské pobočky naftařské společnosti ExxonMobil pracuje už 68 národností. Češi tvoří mezi dvanácti stovkami zaměstnanců 48 procent, na druhém místě jsou Italové (osm procent), teprve pak Slováci (7,5 procenta), kteří reprezentují v Česku nejpočetnější skupinu cizinců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jihoevropské národy (Řekové, Španělé a Italové) tvoří ve firmě rovněž početnou skupinu – dohromady více než 11 procent pracovníků. Důvody jsou podle Hany Švagrové, která v ExxonMobil BSC vede tým péče o zaměstnance, dva.

„Zatímco u nás se poslední roky pohybuje nezaměstnanost na minimech (kolem tří procent), v jižní Evropě je bez práce podle dat Eurostatu až pětina obyvatel. Stěhování za prací je pro ně řešením. A nesmíme pominout, že Praha je pro mladé lidi lákavou destinací,“ dodává Švagrová.

Všechny kontinenty zastoupeny

Složení týmu ExxonMobil v Praze zahrnuje všechny kontinenty. V 92 procentech jde o Evropany, největší skupiny tvoří kromě už zmíněných Čechů, Italů a Slováků také Poláci, Turci, Francouzi nebo Rusové. Naopak 25 národností zde má jen jednoho zástupce, třeba africké státy Mali, Pobřeží slonoviny nebo Zambie. Dohromady se tu mluví 27 jazyky.

Unikátní multikulturní pracovní prostředí podporuje firma různými způsoby. Zaměstnanci mohou využít skupinu pro začleňování a diverzitu, v jejímž rámci se konají pravidelné akce, workshopy a semináře zaměřené na zvládání kulturních rozdílů.

„Znovu jsme se také vrátili k národním dnům, kde zaměstnance seznamujeme s národními kuchyněmi a kulturními zvyky ostatních zemí,“ popisuje aktivity skupiny Švagrová.

Mohou být i problémy

S tolika cizinci, zejména s velmi mladým osazenstvem firmy, však přicházejí i problémy, jak přiznává Rainer Bogner, ředitel pobočky, který je sám Rakušan.

„Často k nám přicházejí velmi mladí lidé, kteří opustili svou zemi, rodinu a přátele a nejsou na to psychicky připraveni. Občas řešíme i to, že jim začne chybět domov a přirozeně se někdy rozhodnou pro návrat,“ připomíná.

Reklama

Související články

Za prací se stěhujeme neradi

Ochota Čechů ke stěhování za prací klesá. Celých 65 procent dotázaných by k přestěhování nepřiměla ani zajímavější nabídka zaměstnání anebo lepší mzdové...

Produktivita pracovníků roste s důvěrou

Řízení firem prochází v posledních letech velkým posunem. Společnosti už si uvědomily, že jejich úspěch je založen na otevřené komunikaci mezi vedením...

Firmy zmírní tempo náboru

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro druhé čtvrtletí roku 2018 mírné zpomalení náborových plánů. Sedm procent očekává nárůst počtu zaměstnanců, pět...

Výběr článků

Načítám