Hlavní obsah

Na Novém Zélandu žil v miocénu obří papoušek

Obří nelétavý papoušek žil před 19 milióny let na jihu Nového Zélandu. Nový druh, jenž dostal kvůli svým rozměrům jméno Heracles inexpectatus, popsali v časopisu Biology Letters. Jejich článek ukazuje, jak je důležité pečlivě zkoumat dříve objevené nálezy.

Foto: Profimedia.cz

Heracles inexpectatus.

Článek

Kosti byly objeveny už před jedenácti lety na jihu Nového Zélandu u St. Bathansu a skončily v depozitáři s tím, že jde o pozůstatky třetihorní kachny nebo orla. Letos je tým vedený profesorem Trevorem Worthym z australské univerzity znovu prozkoumal a zjistil, že jde o vyhynulého papouška mimořádných rozměrů. Měřil metr a vážil asi sedm kilogramů. Právě pro svou impozantní velikost dostal latinský název odvozený od bájného siláka Herakla.

Místo nálezu kostí na Novém Zélandu.

„Na světě nejsou žádní jiní obří papoušci,“ dodal profesor, když zdůrazňoval význam objevu: „Nalezení tohoto je velmi významné.“

„Vůbec největší papoušek Heracles měl bezpochyby také mohutný zobák, jímž mohl cokoli rozlousknout,“ upozornil spoluautor zprávy Mike Archer.

Jak upozornil Worthy, vzhledem ke své velikosti „mohl pojídat nejen obvyklou papouščí stravu, ale možná i jiné papoušky“. Jestli to činil a pojídal i jiné živočichy, jisté není, ale žijící velký papoušek nestor kea se naučil požírat i jehňata. Protože však na ostrově nežili žádní predátoři, zřejmě nebyl agresivní, dodal profesor. „Zřejmě se pohyboval po zemi a jedl hlavně semena a ořechy.“

Foto: Profimedia.cz

Srovnání obrovského papouška, člověka a straky

Kurátor přírodovědného muzea v Canterbury řekl agentuře AFP, že vědci by „vsadili na to, že nelétal“.

Objevy velkých ptáků na Novém Zélandu, kde žil i 3,5 metru vysoký vyhubený pták moa, nejsou neobvyklé. Žije tam i nejtěžší současný papoušek, 3,5kilový kakapo soví. Na ostrovech bez predátorů často dorůstají ptáci velkých rozměrů, což je i případ vyhubeného holubovitého dronteho mauricijského, zvaného též blboun nejapný.

Foto: Profimedia.cz

Kakapo soví

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám