Hlavní obsah

Na maturitních oborech SŠ se koná náhradní termín jednotných přijímaček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na středních školách probíhají ve středu 10. května a ve čtvrtek 11. května jednotné přijímací zkoušky pro zájemce o studium, kteří se nemohli účastnit testů v řádném dubnovém termínu - např. kvůli nemoci. Jednotné testy musí splnit žáci, kteří chtějí studovat čtyřleté maturitní obory, šestiletá a osmiletá gymnázia a nástavby. Jednotné zkoušky centrálně zadává a vyhodnocuje příspěvková organizace ministerstva školství Cermat.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Na středeční termín se podle mluvčí Cermatu Jany Patákové přihlásilo 277 uchazečů o studium na víceletých gymnáziích a 538 zájemců o čtyřleté obory. Ve čtvrtek k testům míří 274 žáků, kteří chtějí na osmiletá a šestiletá gymnázia, a 413 adeptů ke studiu čtyřletých oborů.

V náhradním termínu čekají žáky stejně jako v termínu řádném dva testy, a to z českého jazyka a literatury a z matematiky.

Jednotné zkoušky se na celkovém hodnocení přijímacího řízení musí podílet alespoň ze 60 procent, u sportovních gymnázií ze 40 procent. Zbytek mohou tvořit požadavky stanovené školou.

Cermat: Střední školy by měly více připravovat vlastní přijímačky

Věda a školy

Pro válečné uprchlíky z Ukrajiny, kteří chtějí studovat střední školu v ČR, není z rozhodnutí MŠMT test z češtiny povinný. O jeho vynechání mohli požádat při podání přihlášky. Znalost jazyka se u ukrajinských utečenců může ověřovat ústním pohovorem. Test z matematiky mohou mít děti z Ukrajiny přeložený do ukrajinštiny. Podle Cermatu se k němu přihlásilo 2611 ukrajinských azylantů, většina zkoušku vykonala v řádném dubnovém termínu.

Celkem se k jednotným přijímacím zkouškám podle Cermatu letos přihlásilo 116 031 dětí. To je o čtvrtinu víc než před šesti lety, kdy se centrálně zadávané zkoušky konaly poprvé.

Odevzdat zápisový lístek

Všichni mohli podat přihlášky na dvě školy. Zkoušky na čtyřleté obory se v řádném termínu konaly 13. a 14. dubna, na víceletá gymnázia 17. a 18. dubna. Výsledky testů z těchto termínů předal Cermat ředitelům škol 28. dubna, seznam přijatých zájemců o studium školy zveřejňovaly do 3. května.

Úspěšní uchazeči mají 10 dní od zveřejnění výsledků na to, aby do školy, kterou chtějí navštěvovat, odevzdali tzv. zápisový lístek.

Ukrajinští uprchlíci měli u přijímacího testu z matematiky méně bodů než Češi

Věda a školy

Školy, kde se dělají zkoušky v náhradních termínech, by měly pro zájemce držet volná místa. Pokud u testů neuspějí, nebo se nakonec rozhodnou pro jinou školu, může ředitel zbývající místa doplnit žáky pod čarou, jejichž rodiče podali odvolání proti nepřijetí.

Kvůli silnému populačnímu ročníku jsou letos v některých regionech a oborech problémy s kapacitou míst.

Počty s procenty budí nejasnosti u přijímaček i maturit

Věda a školy

Výběr článků

Načítám