Hlavní obsah

Na ISS nefunguje generátor kyslíku

Moskva

Ruští členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se už třetí den pokoušejí opravit vadný generátor, který pro vnitřní prostory orbitálního komplexu vyrábí kyslík. Životně důležitý přístroj vypověděl službu v pátek, ale bezprostřední nebezpečí podle expertů kosmonautům nehrozí. Na palubě jsou dostatečné zásoby kyslíku, další funkční generátor je navíc v americké sekci ISS.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Článek

Ruský generátor Elektron se v pátek samovolně ze zatím nejasných důvodů vypnul. Přístroj funguje na principu elektrolýzy vody a vylučovaný kyslík vypouští do ovzduší. Generátor už několik měsíců pracoval v provizorním režimu, protože loni se mu porouchalo čerpadlo.

Podle agentury RIA Novosti jde o mimořádně komplikované zařízení, protože elektrolýza na oběžné dráze je podstatně náročnější než na Zemi.

Kyslíku by měl být dostatek

Zásoby kyslíku na ISS dopravila evropská nákladní kosmická loď ATV-2 a japonská HTV. Samostatná zařízení na tvorbu kyslíku mají kromě toho i dopravní kosmické lodi Sojuz a Discovery, které jsou v současné době k ISS připojeny.

Na ISS je dvanáct kosmonautů – kromě dlouhodobé šestičlenné posádky ISS i dalších šest astronautů, kteří na ISS dorazili s raketoplánem Discovery. Ten se má ke zpáteční cestě na Zemi od ISS oddělit v pondělí po poledni SEČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám