Hlavní obsah

Na festival divadelních škol přijedou do Brna Turci a Kolumbijci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Výpravy mladých umělců z Kolumbie a Turecka letos poprvé obohatí program významného festivalu světových divadelních škol Setkání/Encounter v Brně. Přehlídka pořádaná Janáčkovou akademií múzických umění (JAMU) slaví 20 let existence.

Článek

"Představí se celkem 15 škol," oznámila Hana Hřebačková z Divadelní fakulty JAMU. Každá škola odehraje něco ze svého repertoáru.

Setkání/Encounter je podle pořadatelů jedním z prestižních festivalů divadelních škol v Evropě, a to díky rozsahu a kvalitě pozvaných souborů. "Cílem festivalu je zprostředkování mezinárodního setkávání studentů, pedagogů a divadelníků, dále vzájemná výměna zkušeností a diskuse o budoucnosti vysokoškolských vzdělávacích programů zaměřených na divadelní práci," uvedla Hřebačková.

Zájem převyšuje možnosti

Zájem škol o účast na festivalu zpravidla převyšuje možnosti pořadatelů. Konečný seznam účastníků proto určuje výběrové řízení. Hned dvě školy letos přijedou z Londýna, představí se Royal Academy of Dramatic Arts a King's College. Nejdelší cestu urazí do Brna studenti a učitelé z Johannesburgu v Jihoafrické republice a Medellínu v Kolumbii. K tradičním účastníkům patří třeba Poláci, Němci, Rusové a Slováci.

Festival každoročně přináší odborníkům možnost srovnat různé styly divadelní práce a odlišné přístupy jednotlivých národů ke klasickým i méně známým látkám. Například Rakušané ze Štýrského Hradce přijedou se svým zpracováním Aristofanova Ženského sněmu, Britové oživí historickou látku o králi Eduardovi II., Slováci ukážou, jak vidí Zámek Franze Kafky. Jihoafričané dají publiku možnost zhlédnout milostný příběh z doby apartheidu.

Přehlídka letos potrvá od 6. do 10. dubna. Festivalová představení hostí Divadelní studio Marta, Kabinet múz, Centrum experimentálního divadla a Divadlo Bolka Polívky. Nejlepší studentské výkony odmění mezinárodní porota cenou Marta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám