Hlavní obsah

Na Aljašce razantně ubývá ledu

Aljašská jezera promrzají později a led v nich taje podstatně dříve. V porovnání s rokem 1950 jsou nyní jezera zamrzlá o 24 dnů méně a led je tenčí o zhruba 38 centimetrů, uvádí to souhrnná studie univerzity ve Waterloo v Kanadě. Vědci v ní poukazují na to, jak klimatické změny dramaticky ovlivňují sílu ledu v dané oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Aljašská jezera promrzají později a led v nich taje podstatně dříve.

Článek

Odborníci sledovali více než 400 jezer v severní části Aljašky. „Zjistili jsme, že tloušťka ledu se snižuje na základě klimatických změn v regionu,“ uvedla hlavní autorka studie Christina Surduová z fakulty geografie a životního prostředí Univerzity ve Waterloo. „Při pohledu na aktuální údaje můžeme být šokováni, jak dramatické změny nastaly,“ dodala.

Ještě na počátku 90. let bylo ve sledované oblasti 62 procent jezer promrzlých tak, že led dosahoval dna. O téměř 20 let později to bylo jen u 26 procent. Vědci prokázali, že jezera v roce 2011 promrzla o šest dnů později a o 18 dní dříve rozmrzla než v roce 1950. Kromě toho upozornili i na zmenšování tloušťky ledu Beringova ledovce. V posledních 50 letech se zmenšila o 130 metrů.

Mizí i led v oceánu

Se snižující se tloušťkou zalednění se potýká nejen Aljaška, ale i další oblasti. Coloradská organizace National Snow and Ice Data Centre (NSIDC) uvádí, že tloušťka zalednění v Severním ledovém oceánu se na jaře a v létě zmenšuje o 40 procent.

Foto: Handout, Reuters

Nahoře na hromadě sněhu se vytvořilo jezero.

Průměrná tloušťka ledu v Arktidě se zmenšila na tři metry proti dřívějším průměrným sedmi metrům. Zalednění Grónska mizí rychlostí 50 kilometrů krychlových za rok.

Současně ustupují pevninské i horské ledovce. V posledním půlstoletí se ledovce ztenčily o 50 procent na Kavkaze, o 25 až 50 procent ve střední Asii, o 49 až 61 procent na Novém Zélandu, o 50 procent v Alpách a o 80 procent v Jižní Africe.

Reklama

Výběr článků

Načítám