Hlavní obsah

Myslet na smrt je pozitivní, vědci radí chodit na hřbitov

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se trochu povzbudit? Tak si zajděte na procházku třeba na hřbitov. Podle vědců můžou být myšlenky na smrt dobrou věcí, protože vedou lidi k pozitivním změnám a pomáhají ostatním v okolí člověka. Tvrdí to nová studie, která spatřila světlo světa v minulých dnech.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Povědomí o vlastní smrtelnosti může člověku zlepšit jeho fyzické zdraví a zejména pomoci změnit priority a hodnoty v životě, tvrdí vědci. I pouhá procházka hřbitovem může na člověku zanechat pozitivní stopy v tom smyslu, že bude více pomáhat ostatním, myslí si psychologové.

Zpráva uvádí, že zatímco předchozí studie dospěly k závěru, že je smrt destruktivní a nebezpečná, realita je prý jiná. Nenabíjí člověka předsudky, záští a hrubostí, jak si někteří psychologové dříve mysleli. Naopak mu pomáhá lépe utřídit to, čeho chce v životě doopravdy dosáhnout.

Své poznatky publikovali vědci v čele s Kennethem Vailem z univerzity v Missouri v odborném magazínu Personality and Social Psychology Review.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám