Hlavní obsah

Muzejní noc v Uničově letos zájemce zavede do období husitství

Uničov

Do doby husitského revolučního hnutí se v pátek přenesou účastníci Muzejní noci v Uničově na Olomoucku. Tradiční akce se koná čtvrtým rokem, letos pod heslem "s halapartnou a na koni". I když pořadatelé mysleli při přípravě zejména na děti, na své by si při přednáškách či komentovaných prohlídkách měli přijít rovněž dospělí.

Foto: Berger Jiří, ČTK

Památník Jana Žižky v Trocnově

Článek

"Město navštíví král Jiří z Poděbrad a zájemci se mohou zapojit do středověkého průvodu, řekla organizátorka akce Blanka Švédová.

Cestu v čase vytyčí přednáška historika Martina Čapského s názvem Zikmund Korybutovič/Litevský dobrodruh mezi obránci kalicha. Vztahuje se k počátkům husitských bouří a skutečnosti, že v Uničově litevský kníže a kandidát na český trůn Zikmund Korybutovič poprvé veřejně přijímal podobojí. Časový rámec uzavře návštěva města králem Jiříkem z Poděbrad a noční komentovaná prohlídka muzejních expozic.

Cvičiště v hradebním příkopu

V hradebním příkopu u bývalé zbrojnice, nynějšího Muzea u Vodní branky, bude provizorní cvičiště. Již tradičně si zde návštěvníci budou moci vyzkoušet střelbu z luku, zdolávání hradeb a různorodá rytířská klání.

V blízkosti druhé uničovské muzejní expozice, která se nachází v bývalém minoritském klášteře, se rozprostře tržiště s výrobky řemeslníků. "Návštěvníci si zde budou moci vyrobit lampión i ušít měšec na speciální platidlo, které získají účastí ve hrách. Za ně si budou moci koupit hanácké koláče, zabijačku či domácí zelí," uvedla Švédová.

Velká tajná hra

Především pro děti je určena Velká tajná hra, při které budou muset na několika stanovištích prokázat své dovednosti, znalosti i ctnosti. Za to budou mimo jiné pasováni na rytíře samotným králem Jiřím z Poděbrad. Panovníka pak mohou lidé doprovodit do "poddanské" vesnice Střelice. Tříkilometrový pěší výlet bude spojený s komentářem a animací zajímavých míst zdejšího kraje. Ve Střelicích bude výletníky čekat komentovaná prohlídka muzea, tradiční hanácké bramboráky a lidové hry pro děti.

Celou akcí budou návštěvníky od 15 do 24 hodin provázet organizátoři v dobových kostýmech. Každoročně ji navštíví kolem 600 lidí.

Na muzejní noci, které se uskuteční v rámci Festivalu muzejních nocí, se mohou těšit také lidé v Olomouci, Šumperku, Jeseníku či Přerově. V České republice se letos festival koná od 14. května do 12. června celkem ve 122 městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám