Hlavní obsah

Může reklama chránit zdraví lidí? Ano, potvrzují čeští epidemiologové

Právo, Petr Kotek
Praha/Brno

Brněnská fakultní nemocnice bojuje stejně jako další zdravotnická zařízení se skrytým problémem: takzvanou nosokomiální neboli nemocniční infekcí. I když to zní opravdu zvláštně, našla pomoc u mediální agentury. Během posledních týdnů společně instalovali u vchodů do jednotlivých ústavů, v čekárnách a například i na kojeneckém oddělení 50 přístrojů naplněných dezinfekcí. U těch se mohou zbavit bakterií na rukou přicházející a odcházející návštěvníci i pacienti.

Foto: Profimedia.cz

Shigella sonnei způsobující bacilární úplavici. Podle vědců se na každý prst ruky vejde okolo 12 000 bakterií.

Článek

„Jsme v nemocnici, kde se nám kumulují pacienti s potenciálně nebezpečnými infekcemi, takže první kroky každého, kdo sem přijde, by měly směřovat k tomuto přístroji, ať už se jedná o pacienta nebo o návštěvníka, který jde za svým blízkým,“ říká  Pavla Všetečková z oddělení hygieny nemocnice. Totéž podle ní platí pro ty, kteří odcházejí. „Aby si na rukách neodnášeli nějakou mikroflóru, měli by si je opět vydezinfikovat,“ sdělila doporučení nemocnice.

První veřejně prospěšný reklamní nosič made in Czech Republic

Zařízení, které dostalo obchodní název Washmedia, vymysleli, přihlásili jako užitný vzor a také vyrábějí odborníci na reklamu v pražské agentuře Visual Impact. Partner společnosti Igor Keblušek se netají tím, že nápad vznikl ve snaze přinést na trh nový a originální reklamní nosič. „Je to ale první reklamní nosič, který je veřejně prospěšný,“ zdůrazňuje.

Podle zahraničních odhadů je na světě každý den cca 1,4 miliónu lidí léčeno pro infekci, kterou se nakazili během pobytu v nemocnici. Podle posledních statistik dostane infekci v nemocnicích Evropské unie každý dvacátý pacient. Nosokomiální infekce mohou výrazně zkomplikovat pobyt pacientů v nemocnici a není vzácné, že vedou i k jejich úmrtí. Nejlepším a nejlevnějším nástrojem k omezení infekcí v nemocnicích je právě mytí a dezinfekce rukou.

„Nemocnice mají své desinfekční plány, ty jsou ale zaměřeny na personál a hospitalizované pacienty, ne na návštěvníky a ambulantní pacienty,“ vysvětluje Keblušek.

Zařízení instalovali v šesti z 11 fakultních nemocnic

Společnost Visual Impact začala zařízení Washmedia instalovat loni v listopadu. „Zaměřili jsme se na fakultní nemocnice, kterých je v republice celkem 11. V šesti z nich už naše zařízení slouží, s dalšími jednáme,“ popisuje Keblušek a dodává: „Umím si samozřejmě představit, že by možnost vydezinfikovat své ruce uvítali například cestující na železničních i autobusových nádražích, také žáci a studenti ve školách, nebo třeba návštěvníci úřadů a dalších veřejných budov. Dalším jednáním, která rozšíří okruh použití mimo zdravotnická zařízení, se samozřejmě nebráníme."

Co prst, to 12 000 bakterií

Infekce se nejčastěji přenáší na rukou. Vědci spočítali, že na jednom prstu ruky se nachází okolo 12 tisíc bakterií. Nemytýma rukama se přenáší například žloutenka, které se také říká nemoc špinavých rukou. Studie potvrdily, že správné umývání rukou a dezinfekce dokáží snížit riziko infekce prostřednictvím rukou až o 66 procent.

Kdy bychom si správně měli mýt ruce

Podle průzkumu si jen tři dospělí z deseti myjí ruce, kdy je třeba. Po kýchnutí či zakašlání si ruce neumyje 37 procent lidí. Jen 67 procent si myje ruce po použití WC. Ruce se v běžném životě mají umývat vždy, když vypadají špinavě, po kontaktu s penězi, před a po přípravě jídla, po návštěvě u nemocných, po použití toalety, po zakašlání, kýchnutí a smrkání a po kontaktu s domácími mazlíčky, po přebalování dítěte a manipulaci s nočníkem, po kontaktu s krví a jinými tělesnými tekutinami a před a po ošetření ran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám