Hlavní obsah

Diplomaté u Balaše hájili druhý jazyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzva čtveřice velvyslanců z Francie, Německa, Itálie a Španělska uveřejněná minulý týden v Právu má dohru. Diplomaté, kteří se v textu vymezili proti plánu ministerstva školství zrušit povinnost učit se na základních školách druhý cizí jazyk vedle běžné angličtiny, se v pondělí sešli s šéfem re­sortu Vladimírem Balašem (STAN).

Foto: Právo

Vladimír Balaš

Článek

„Tématem byl druhý cizí jazyk, který se řeší v rámci revizí RVP (rámcového vzdělávacího plánu). Pan ministr všechny ujistil, že prioritou ministerstva je zkvalitnění jazykové výuky na našich školách,“ sdělilo ministerstvo na sociálních sítích.

Na výuce druhého cizího jazyka v ZŠ se odborníci neshodnou. Většina škol je pro volitelnost

Věda a školy

Jednání se zúčastnil francouzský velvyslanec v Praze Alexis Dutertre, jeho německý protějšek Andreas Künne a zástupci Itálie a Španělska.

Pan ministr všechny ujistil, že prioritou ministerstva je zkvalitnění jazykové výuky
ministerstvo školství

„Ministr Balaš nás vyslechl a řekl, že chápe náš zájem hájit povinnou výuku dvou cizích jazyků na ZŠ. Evropská unie podporuje vícejazyčnost mladých a my hájíme rovnost příležitostí ve výuce. Tato výuka musí zůstat příležitostí pro všechny děti,“ napsal na Twitter po včerejší schůzce Dutertre.

Diplomaté zmíněných zemí v prohlášení vyjádřili nesouhlas s tím, aby byla výuka druhého cizího jazyka na českých základních školách pouze dobrovolná, jak to zamýšlejí odborníci na ministerstvu.

Žáci by se podle resortních expertů měli ve škole rozvíjet hlavně v tom, o co mají zájem a v čem mohou v životě uspět. Každý podle nich nemůže umět všechno. Zrušení povinnosti podporují z většiny ředitelé škol. Žáci by podle nich měli mít možnost zvolit si druhý cizí jazyk dobrovolně a školy by jeho výuku měly povinně nabízet. V současnosti podle nich znalosti druhého jazyka u dětí pokulhávají, pořádně se ho nenaučí.

Podle diplomatů je však vícejazyčnost jedním ze základních kamenů naší evropské sounáležitosti: „Je třeba ji podporovat povinnou výukou od co nejnižšího věku v zájmu toho, abychom naší mládeži nabídli co nejvíce příležitostí.“

Zachovejte druhý povinný jazyk, píšou velvyslanci čtyř zemí

Domácí

Povinná výuka druhého cizího jazyka byla v roce 2013 zavedena tehdejším ministrem školství a současným premiérem Petrem Fialou (ODS). S výukou na základních školách se musí začít nejpozději v osmé třídě. Povinná je i na SŠ s maturitními obory. Na učilištích se druhý cizí jazyk vyučovat nemusí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám