Hlavní obsah

Mravenci brání lvům v úspěšném lovu zeber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se lev na africké savaně rozhodne pronásledovat zebru, mohlo by se zdát, že mu v tom nic nemůže zabránit. Výzkumníci však nedávno odhalili, že snahy těchto velkých predátorů maří nepoměrně menší nepřátelé. Malí mravenci dokázali překazit – byť nepřímo – lov velkým šelmám, a to kvůli narušení léta budovaných vztahů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Lvům na savaně v Keni se stále méně daří při lovu zeber. Podle vědců za to může narušení rovnováhy druhů způsobné invazními mravenci.

Ti totiž vytlačili domácí mravenčí druhy, což vedlo mimo jiné k tomu, že lvi přišli o svůj přirozený úkryt v akáciových porostech – a to jim lov komplikuje.

První mravenci chránili akáciové porosty před slony

Ukazuje se, že i malá změna v přírodním prostředí může mít dalekosáhlé důsledky, napsali autoři studie zveřejněné minulý týden v odborném časopise Science.

Lev zachráněný z opuštěné zoo se zotavuje. Vrací se mu hlas

Koktejl

Lvi na savaně využívají při lovu úkryt v listoví akácií, které donedávna chránil specifický druh akáciových mravenců Pseudomyrmex ferruginea. Tito mravenci dokázali zabránit spasení listů slony, protože je odrazovali svými jedovatými kousanci, a díky tomu akácie byly stále zelené.

Druzí mravenci své „kolegy“ vyhnali, slony však nikoli

Invazní druh mravenců Pheidole megacephala ale ty akáciové vytlačil, což vedlo i k tomu, že sloni znovu zařadili akácie na svůj jídelníček a lvi už se mezi holými větvemi při lovu nemohou dobře skrýt.

Foto: Profimedia.cz

Pheidole megacephala

„V oblastech, kam invazní mravenci pronikli, sloni stromy spásají pětkrát až sedmkrát rychleji než tam, kde tito mravenci nejsou,“ zmínil spoluautor studie Todd Palmer z Floridské univerzity.

Tam, kde sloni dokážou spást více zelených listů, pak jsou lvi při lovu až třikrát méně úspěšní.

Entomologové objevili více než stovku druhů mravenců a zjistili, co jim chutná

Věda a školy

„Lvi potřebují úkryt, aby dokázali s úspěchem pronásledovat a přepadnout svou kořist, a ten jim schází, když je méně stromů, za kterými se mohou plížit, což jim lov zeber výrazně komplikuje,“ vysvětlil Palmer.

Foto: Profimedia.cz

Lvice trůnící na akáciovém porostu

Podle něj výzkum poukazuje na to, jak klíčové jsou v přírodě i ty méně zjevné vztahy mezi jednotlivými druhy.

„Jsem zkrátka ohromen,“ přiznal k novým zjištěním Palmer podle listu The Guardian, který na studii upozornil.

Většina goril horských žije bez problémů s tasemnicí

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám