Hlavní obsah

Mostecký úřad práce podpoří těžko zaměstnatelné klienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Mostecký úřad podpoří klienty, jejichž hlavním handicapem je nedostatečné vzdělání. Zaměří se i na muže a ženy, kteří pečují o děti, postižené členy domácnosti či seniory. Oba tříleté projekty za více než 44 miliónů korun spolufinancuje Evropský sociální fond (ESF), řekla vedoucí referátu projektů rozvoje lidských zdrojů mosteckého úřadu práce Alena Zieglerová.

Foto: Archiv, Novinky

Úřady práce pomohou lidem s nižším vzděláním

Článek

Projekt zaměřený na skupinu uchazečů o zaměstnání se základním vzděláním je určen lidem, kteří chtějí svou nepříznivou situaci na trhu práce aktivně řešit. "Lidé, kteří dosáhli jen základního vzdělání, tvoří asi 48 procent všech uchazečů o práci na Mostecku. Je to velmi vysoký podíl. Pracovní příležitosti jsou přitom pro ně velmi omezené," uvedla Zieglerová.

Úřad osloví nejméně 300 vhodných kandidátů, kteří se postupně projektu zúčastní. Nové místo by měla najít polovina z nich. "Připraveno je pro ně hlídání dětí, individuální vedení osobními poradci a zejména nabídka z řady motivačních a rekvalifikačních kurzů s následným dotovaným zaměstnáním. První skupina nastoupí v polovině letošního roku, jakmile vybereme formou veřejné zakázky vhodného dodavatele projektu," doplnila Zieglerová.

Druhý projekt podle ní usiluje o harmonizaci pracovního a rodinného života. "Je zaměřen na lidi pečující o osoby blízké, kteří kvůli tomu nemohou pracovat na směny nebo dodržovat pevnou pracovní dobu. Zahrnuje i průzkum asistenčních služeb v regionu a osvětu pro zaměstnavatele, kteří by například mohli více využívat pružnou pracovní dobu. Od letošního června do roku 2011 se projektu zúčastní 100 našich klientů, pro 60 z nich bude vytvořeno nové místo," dodala.

Úřad práce nabízí klientům kromě vlastních projektů i účast v projektech řízených Ústeckým krajem. Jsou to například programy pro zdravotně postižené, osoby starší 50 let, ženy po rodičovské dovolené, pro mladé lidi do 20 let či dlouhodobě nezaměstnané.

Mostecko vykazuje už od 90. let nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Na konci loňského roku dosáhla 13,1 procenta, bez práce bylo 7911 mužů a žen v produktivním věku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám