Hlavní obsah

Místo učebnic nosí šesťáci do školy tablety

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

„Otevřete si učebnice na straně šedesát devět,“ vyzval na začátku hodiny zeměpisu žáky 6. třídy Základní školy Staré Město u Frýdku-Místku učitel Kamil Vilimovský. Nikdo ale pro knížku do aktovky nesáhl. Ani ji nehledal pod lavicí. Místo hlasitého šustění ošuntělých stránek se ztichlou třídou neslo jen téměř neslyšné ťukání na dotykovou obrazovku.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Šesťáci Základní školy Staré Město u Frýdku-Místku nosí do školy místo těžkých učebnic tablety.

Článek

V jiné škole by přítomnost zapnutého tabletu vyvolala přinejmenším pokyn učitele k jeho vypnutí, v horším případě by vyučující přístroj zabavil. Nikoliv však ve Starém Městě. Šesťáci tablety zapnuté mít musí, nosí je do školy místo těžkých učebnic.

„Loni na podzim se naše škola zapojila do projektu nakladatelství Fraus, díky němuž jsme do šesté třídy mohli pořídit 17 iPadů. Děti v nich mají nainstalované učebnice, podle nichž se učí,“ přiblížila novinku ředitelka školy Barbora Mazurová.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Práci s tabletem zvládne každý.

Děti nové a navíc dovolené hračky přivítaly s nadšením. Trochu zdrženlivější byli zpočátku ale někteří učitelé. „Záleží, jaký k tomu má kdo vztah. Například já jsem to velmi vítal. Ale i ostatní si rychle zvykli,“ svěřil se zeměpisář a vedoucí projektu Kamil Vilimovský.

O tablety se starají lépe než o učebnice

Také rodiče měli zprvu obavy. „Ani ne tak o kvalitu výuky, ale jako spíše o to, že tablet děti někde zapomenou, nebo rozbijí. Ale děti nás mile překvapily. Když mívaly ohnuté rohy v učebnicích, tak to je vůbec netrápilo. O novou elektronickou učebnici se starají vzorně,“ přiblížila ředitelka školy.

Foto: Právo

Šesťáci si na tablet zvykli velice rychle. Nejvíce je přesto baví hraní her. „Trošku jsem to znal, hrál jsem si na tom u strejdy,“ řekl šesťák Adam Šimík. Zároveň ale přiznal, že se trochu bojí, aby ho nerozbil. „I na to jsme mysleli a všechno je ošetřené pojistnými smlouvami,“ upozornila ředitelka školy Barbora Mazurová.

Šesťáci používají tablety zatím v zeměpisu, přírodopisu, českém jazyce, fyzice a výchově k občanství. „V příštím roce bychom projekt rádi rozšířili i do dalších tříd, protože ostatní děti šesťákům tak trochu závidí,“ uvedla Mazurová.

"Učebnici už nechci"

A mají co, výuka s tabletem je zábavná a děti baví. „Učebnice bych už zpátky nechtěla, nechci tahat těžké knížky. Přesvědčuji rodiče, ať mi to koupí. Když prý budu mít na vysvědčení samé jedničky, tak bych ho mohla dostat,“ svěřila se Barbora Pavlosková.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Tablety se pomalu v českém školství prosazují.

Školu pořízení tabletů a následné dovybavení tříd vyšlo na 200 tisíc korun. „Bez pomoci sponzorů a zřizovatele, tedy obce, by to ale nešlo,“ doplnila Mazurová.

V Moravskoslezském kraji se do projektu nakladatelství Fraus ve školním roce 2012/2013 zapojily dvě základní školy, v celé České republice jedenáct. Tablety využívá ve výuce také pět gymnázií.

Reklama

Související články

Ceny počítačových tabletů výrazně padají

Počítačové tablety se v poslední době těší velké popularitě. Podle statistik společnosti Seznam.cz se slovo tablet objevilo ve vyhledávání v posledních třech...

Výběr článků

Načítám