Hlavní obsah

Ministerstvo pro místní rozvoj upravilo parametry dvou výzev na podporu ZŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci ministerstva pro místní rozvoj (MMR), Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Asociace krajů ČR se ve čtvrtek shodli na úpravách parametrů dvou výzev na podporu ZŠ. Limit výdajů, o které bude moci škola žádat, bude nově od tří milionů do 50 milionů Kč. Původně MMR počítalo s limity 5-35 milionů. Upravila se nyní i výše podpory: školy v méně rozvinutých regionech budou mít nárok na podporu 90 procent, v přechodových bude o 10 procent nižší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Článek

Závěry jednání aktuálně novinářům představil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a zástupci svazů a asociací.

Dvě výzvy na podporu základních škol vyhlásí MMR prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) 1. listopadu, jak teď avizoval místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Bartoš.

Bartošův resort snížil výši jednotlivých dotací na rozvoj ZŠ. Svaz měst a obcí se ohradil

Věda a školy

Pro tzv. méně rozvinuté regiony a přechodové regiony je nachystáno 3,2 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR).

Původní změny byly prý „nepřijatelné“

V září MMR přistoupilo k úpravám parametrů evropských dotací určených na rozvoj základních škol tak, že se omezily limity výdajů na projekt a zvýšila se míra spolufinancování projektu ze strany žadatele o dotaci. Z původně navrhovaného limitu od jednoho milionu do 99 milionů korun to bylo pět milionů do 35 milionů Kč.

Oproti původně navrhovanému se snížila rovněž výše podpory z EFRR. Školy v méně rozvinutých regionech měly mít nárok na podporu 75 procent, v přechodových regionech to mělo být 65 procent. MMR úpravy v září vysvětlovalo tím, že chce zamezit stavu, kdy by počet žádostí výrazně převýšil možnosti programu.

Ministerstvo pro místní rozvoj reaguje na kritiku, posunulo výzvy pro dotace na renovace škol

Věda a školy

Změny si ale vysloužily kritiku od zástupců Svazu měst a obcí ČR. Předseda svazu František Lukl je v září označil za nepřijatelné.

Podle nových podmínek, na nichž se ve čtvrtek zástupci MMR, Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv ČR a Asociace krajů ČR shodli, bude moci každá škola žádat o dotaci na projekt s tím, že limit výdajů na něj bude od tří do 50 milionů Kč. Výše podpory z EFRR je pro školy v méně rozvinutých regionech nově 90 procent a v přechodových regionech 80 procent.

Učitelům v regionálním školství stoupl loni plat na 47 000 Kč

Věda a školy

Mezi méně rozvinuté regiony patří podle ministerstva mj. Ústecký, Karlovarský, Zlínský či Moravskoslezský kraj. Tzv. přechodovým regionem je pak Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj či Kraj Vysočina.

Pro projekty menších obcí je podle MMR určena výzva přes Místní akční skupiny, v níž bude spolufinancování ze strany EFRR ve výši 95 procent. Tuto výzvu plánuje resort vyhlásit do konce roku. Původní podmínky budou platit i pro výzvu pro ZŠ prostřednictvím Integrovaných územních investic. Bude vypsána i výzva prostřednictvím Komunitně vedeného místního rozvoje, kde bude na podporu základních a mateřských škol možné čerpat peníze z EFRR.

Výběr článků

Načítám