Hlavní obsah

Ministerstvo plánuje zdvojnásobit stipendia pro doktorandy

Právo, Novinky, Jan Martínek
Praha

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) chce zdvojnásobit dotace na stipendia studentům doktorandského programu, kteří často pobírají příspěvek na hranici životního minima. Plánuje také změnit zákon, podle kterého by stát doktorandům platil zdravotní pojištění.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Doktorandi by podle Valachové měli dostávat místo 7,5 tisíce měsíčně na stipendiu 15 tisíc. Státní pokladnu by takové opatření stálo jednu miliardu. „Taková částka v obrovském státním rozpočtu za to stojí,“ vyjádřila se Valachová na tiskové konferenci.

Podle Michala Zimy ze Studentské komory Rady vysokých škol totiž současná částka nestačí na pokrytí životních nákladů doktorandů, a ti si musí hledat jiné zdroje příjmů - na úkor jejich výzkumné činnosti.

„Sedm a půl tisíce je částka naprosto nedostačující. Mnoho doktorandů odchází, protože nemá na živobytí,“ řekl Zima. Zvýšení na dvojnásobek pokládají podle něj studenti za správné.

„Jestliže mají být české vysoké školy významné v celoevropském měřítku, musíme dosáhnout adekvátního financování jejich zaměstnanců,“ uvedl František Barták z Vysokoškolského odborového svazu, podle kterého české vysoké školy ztrácejí konkurenceschopnost na mezinárodním trhu práce.

„Situace vyžaduje změnu společenského vnímání důležitosti vzdělání,“ uvedl.

Život v nejistotě

Valachová vyzdvihla, že doktorandi často žijí v nejistotě ohledně vývoje svého profesního života. „Přitom to jsou právě oni, kdo významným způsobem vypracovávají vědecké výstupy,“ řekla.

Studenti si od 26 let musí platit sami zdravotní pojištění. Jejich zástupci dlouhodobě požadují, aby doktorandům platil zdravotní pojištění stát. Ministryně Valachová jim chce vyjít vstříc.

„Společně s ministerstvem zdravotnictví hledáme nejsnazší cestu, jak dosáhnout změny zákona o zdravotním pojištění. Chceme to stihnout ještě do konce funkčního období,“ prohlásila.

Loni na českých veřejných vysokých školách studovalo na 24 tisíc lidí v doktorském stupni, z toho bylo 12 680 prezenčních doktorandů. Doktorandi představovali osm procent všech studentů veřejných vysokých škol.

Navýšení rozpočtu VŠ

Ministryně bude také žádat navýšení rozpočtu vysokých škol o 4,5 miliardy korun. Peníze by měly jít na platy pedagogických a akademických pracovníků. Letos vysoké školy od ministerstva školství dostávají 21 miliard korun, což je prakticky stejná částka jako loni.

Cílem Valachové je navyšování platů pedagogů na všech stupních školství, tedy i na vysokých školách, a další formy podpory vzdělávání na VŠ. Prioritou pro letošní rok budou lékařské a pedagogické fakulty, protože učitelů a lékařů začíná být nedostatek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám