Hlavní obsah

Mimozemské chobotnice? Měsíc Jupiteru ukrývá život, tvrdí vědkyně

Novinky, jky

Britská vesmírná vědkyně Monica Gradyová tvrdí, že může téměř s úplnou jistotou říci, že na měsíci Jupitera s názvem Europa existuje mimozemský život. Podle profesorky Hope University v Liverpoolu má nejspíše podobu organismů podobných chobotnicím. Měly by se prý vyskytovat v mrazivých mořích pod zmrzlým povrchem měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Jupiterův měsíc Europa

Článek

„Když přijde na vyhlídky života mimo Zemi, lze považovat takřka za jisté, že se pod ledem na měsíci Europa ukrývá život,” uvedla Gradyová s tím, že by teoreticky mohl existovat i život pod povrchem Marsu. Očekávala by tam však maximálně tak bakterie. Na Jupiterově měsíci Europa by očekávala vyšší formy života, příměr by hledala třeba u pozemských chobotnic.

Kuriózní na tom je trochu to, že domněnka existence stvoření podobných chobotnicím na měsíci Europa není ničím novým. Ve filmu Europa Report natočeném v roce 2013 se šestice astronautů vydala na tento měsíc hledat stopy života a pod povrchem objevila právě stvoření podobná chobotnicím. A přesně s touto tezí nyní Gradyová přichází.

Obří podzemní vodní plocha

Hubbleův vesmírný dalekohled zaznamenal loni v červnu na zmíněném měsíci přítomnost chloridu sodného známého též jako kuchyňská sůl. Je velmi pravděpodobné, že pod jeho zmrzlou krustou se ukrývá obří vodní plocha s velkým obsahem právě chloridu sodného.

Europa je rozměrově o něco málo menší než měsíc Země. Jupiter oběhne jednou za 3,5 dne. Vědci se domnívají, že má železné jádro a kamenný plášť.

Reklama

Výběr článků

Načítám