Hlavní obsah

Mezi rekvalifikacemi je u mužů populární svařování

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší zájem mezi mužskými účastníky rekvalifikačních kurzů už nevyvolávají počítačové dovednosti a jazykové kurzy, ale kurzy svařování, obsluhy vysokozdvižných vozíků a ovládání počítačem řízených strojů. O tyto obory je na trhu práce velký zájem a jejich absolventi nemají problém s uplatněním.

Článek

Svědčí o tom výsledky rekvalifikačního projektu Najdi si práci, který na Liberecku absolvovalo na 1200 nezaměstnaných. Podle vedoucího projektu Vlastimila Pecky je o absolventy projektu mezi zaměstnavateli skutečně velký zájem. Největší poptávka je o absolventy kurzů pro svářeče, obsluhu strojů řízených počítačem nebo obsluhu vysokozdvižných vozíků.

Bydlení, strava a 30 tisíc k tomu

"Mohou si vybírat nejméně ze tří různých pracovních nabídek. Třeba pro svářeče jsou k dispozici místa i v Itálii nebo ve Španělsku," řekl Pecka. Zaměstnavatelé nabízejí těmto absolventům plat v přepočtu kolem 30 000 korun měsíčně a také ubytování a stravu zdarma.

Rekvalifikační kurzy jsou podle ředitelky Úřadu práce v Liberci Kateřiny Sadílkové určeny především krátkodobě nezaměstnaným, kteří by se po absolvování kurzů měli co nejdříve znovu začlenit na trh práce. "Cílem je začlenit na trh práce co nejrychleji zejména osoby, které jsou v evidenci úřadu práce do devíti měsíců a mají obvykle střední odborné vzdělání," dodala Sadílková.

Projekt Najdi si práci realizuje společnost Attest ve spolupráci s úřady práce v jednotlivých okresech a podpořil ho Evropský sociální fond. Z celkových 34 milionů korun poskytl 75 procent potřebných prostředků, zbytek přidal stát. Plná třetina absolventů projektu si už našla práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám