Hlavní obsah

Maturitní testy ve středu končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Testy z němčiny, ruštiny, francouzštiny a španělštiny končí ve středu 4. května pro maturanty období didaktických testů. Skládat je tento den má 1851 studentů, kteří před volbou matematiky upřednostnili jiný cizí jazyk než angličtinu. Zhruba 56 tisíc maturantů, kteří si vybrali angličtinu, psalo test už v pondělí. Povinnou češtinu skládali všichni v úterý.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ředitel Střední průmyslové školy elektrotechnické Františka Křižíka v Praze Miloš Kodad otevírá zásilku se státními maturitami před zahájením písemných maturitních testů (2. května 2022).

Článek

Většina z letošních zhruba 70 100 maturantů má didaktické testy už za sebou.

Zájemci ve středu rovněž skládají nepovinnou obtížnější zkoušku z matematiky. Přihlášeno je k ní 2778 žáků, tedy o 21 méně než loni. Jde nejčastěji o gymnazisty. Standardní test z matematiky psali maturanti v pondělí.

Klesá zájem o němčinu

Podíl přihlášených k němčině, ruštině a francouzštině proti loňsku poklesl, mírně se zvedl jen u španělštiny.

Nejvýrazněji klesl od roku 2011 zájem o němčinu, která je po angličtině druhým nejoblíbenějším cizím jazykem. Zatímco v roce 2011 si ji u státní maturity vybralo 9835 lidí, letos 1069.

Maturanti se po covidu vrátili k didaktickým testům, slohy má v režii škola

Věda a školy

Z cizích jazyků se podobně jako z češtiny dělají vedle testů ještě ústní zkoušky a písemné (slohové) práce.

Před rokem maturanti o tuto část zkoušky z dospělosti přišli – u loňských maturit se kvůli epidemii covidu zrušily slohy, rovněž studenti nemuseli skládat jinak povinné ústní zkoušky z češtiny a z cizího jazyka, mohli však dobrovolně. Povinně je tehdy čekaly dvě až tři zkoušky z předmětů podle oboru a didaktické testy z češtiny a cizího jazyka či matematiky.

Státní část maturit pokračuje povinným testem z češtiny

Věda a školy

Nicméně letos už je opět vše v původních kolejích, píšou se jak písemné práce, tak didaktické testy. I když s jednou změnou: zatímco původně patřily písemné práce do státní maturity organizované Cermatem, po změně legislativy jsou zpět v režii školy.

Ústní od 16. května

Slohy psali maturanti většinou v dubnu. Období ústních zkoušek potrvá od 16. května do 10. června, konkrétní termín určili ředitelé škol.

„Uspěl“, nebo „neuspěl“? Maturanti začínají psát státní didaktické testy

Věda a školy

Výsledky testů se podle vyhlášky z roku 2020 neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy „uspěl“ či „neuspěl“. Školy by měly dostat výsledky od Cermatu 15. května a žákům je předat nejpozději den poté.

„Zkoušky se (v rámci společné části maturit – pozn. red.) bez výjimky konají formou didaktického testu, který se hodnotí slovně ‚uspěl(a)‘ nebo ‚neuspěl(a)‘ s procentuálním vyjádřením úspěšnosti. Na maturitním vysvědčení žáka tedy nejsou u zkoušek společné části uvedeny známky,“ upřesňuje Cermat na webu.

Zájem o maturitu z matematiky opět poklesl

Věda a školy

Známky budou až z tzv. profilové neboli školní části maturitních zkoušek.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Výběr článků

Načítám