Hlavní obsah

Maturanti se do škol vrátí nejdříve koncem ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Žáci devátých tříd, maturanti a studenti čtvrtých ročníků šestiletých konzervatoří by se mohli podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k nějaké formě prezenční výuky vrátit nejdříve od 25. ledna, pokud to vývoj epidemie koronaviru umožní. Blatný to ve čtvrtek oznámil po jednání se zástupci ministerstva školství.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Blatný zmínil, že v následujícím týdnu se bude zjišťovat, zda se situace zlepší v důsledku přijatých opatření, nebo je bude nutné zpřísnit.

„Chtěli bychom mít tuto informaci zhruba do 18. ledna tak, abychom mohli dopředu dát vědět pedagogům, aby to všechno během týdne mohli připravit,” uvedl ve čtvrtek ministr.

Zvládnou se praktické maturity?

Vláda kvůli epidemii covidu-19 rozhodla o prodloužení omezení provozu škol do 22. ledna. Do lavic budou moci nadále usedat jen žáci prvních a druhých tříd ZŠ či děti ze speciálních a mateřských škol. Žáci devátého ročníku nebo maturanti se stejně jako ostatní budou dál vzdělávat distančně.

Vláda prodloužila do 22. ledna i omezení provozu škol

Věda a školy

Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka ředitelé středních odborných škol rozhodnutí vlády chápou. „Na druhou stranu už se dostáváme opravdu na hranu, kdy nebudeme schopni v některých oborech zvládnout v řádných termínech praktickou maturitní zkoušku, pokud to bude trvat déle než do konce ledna,” prohlásil.

Kdyby se to stalo (a nevyšel onen Blatným zmiňovaný 25. leden), musela by se podle Zajíčka zřejmě v některých školách praktická část zkoušek odložit na později.

Problém by mohly mít např. elektrotechnické, strojírenské, stavařské či chemické obory, kde se praktická výuka nedá na dálku dělat. Naopak třeba IT obory nebo obchodní akademie by podle něj tyto potíže mít nemusely.

Zkoušky na VŠ do 10 osob

Nově vláda navíc umožnila individuální konzultace na vysokých školách nebo některé zkoušky na vysokých či vyšších odborných školách.

„Je to tak, že i nadále mohou VŠ konat zkoušky za podmínky počtu max. 10 osob (včetně zkoušejících). Nově (od 11. ledna) bude toto pravidlo platit i u VOŠ,” upřesnilo na dotaz Novinek ministerstvo školství.

Školy v současnosti fungují podle nejvyššího pátého stupně systému PES, ve kterém jsou otevřeny jen první a druhé třídy, speciální a mateřské školy. Ostatní žáci šli do škol naposledy před Vánoci. Od pondělí 21. prosince měli kvůli zhoršující se epidemické situaci prodloužené vánoční prázdniny a 23. prosince vláda rozhodla, že po nich začne pro většinu výuka na dálku.

Nemocnicím by pomohly otevřené školy, řekl Blatný

Domácí

V pátek sice ministr Blatný naznačil, že nemocnicím by pomohly otevřené školy, což je ale podle MŠMT právě v kompetenci resortu zdravotnictví. Blatný ale sám pak dodal, že kvůli špatné situaci v nemocnicích není v současnosti žádné rozvolňování na stole.

Přehledně: Jak proběhnou přijímačky a maturity

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám