Hlavní obsah

Máte padáka, uslyší od českých firem tisíce zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tuzemské podniky chystají kvůli důsledkům světové finanční krize rozdat výpovědi tisícům zaměstnanců. Nejhorší situace je asi na Vysočině, kde je zatím hlášeno propuštění dvou tisícovek pracovníků.

Článek

Podniky ovšem vesměs považují propouštění až za nejzazší řešení, situaci se budou snažit zvládnout například omezením výroby a snížením platu, vyplývá to z ankety mezi úřady práce a podniky v celé ČR.

Na Vysočině mají úřady práce už ohlášeno hromadné propouštění zhruba 2000 lidí v šesti podnicích, k němuž firmy přistoupí během letošního podzimu a zimy. Kvůli poklesu zakázek mají zatím největší potíže výrobci autodílů, kteří byli v posledních letech tahouny růstu tržeb i zaměstnanosti v regionu. Velké problémy má sklářský a textilní průmysl, propouštění se v kraji začíná objevovat například i u potravinářských a lesnických firem.

V Moravskoslezském kraji oznámilo hromadné propouštění sedm zaměstnavatelů, kteří kvůli celosvětové hospodářské krizi rozdali výpovědi celkem zhruba 650 lidem. Ti tak přijdou o zaměstnání do konce roku. Vedle nich ale na úřady práce v kraji míří stovky lidí, jimž vypršel pracovní poměr na dobu určitou. Největší hromadný odchod zaměstnanců v kraji zatím oznámila novojičínská firma Visteon Autopal, která vyrábí automobilové součástky a zejména osvětlovací techniku do automobilů a která propustí během tří měsíců až 550 zaměstnanců.

Kde se nebude propouštět dojde ke snížení výplat

Také v Pardubickém kraji se finanční krize projevuje stále silněji. Stovky zaměstnanců o Vánocích nedostanou stoprocentní výplatu. Úbytek dodávek se projevuje v automobilovém, strojírenském a elektrotechnickém průmyslu. Později může zasáhnout i další obory. Většina firem bere propouštění zaměstnanců jako nejzazší řešení a pouze omezuje výrobu. Pracovníci tak za celý měsíc nebo některé pracovní dny dostanou jen 60 procent platu.

Podobná je situace v Jihočeském kraji. Několik firem už požádalo úřady práce o přechod na omezený režim výroby. Jejich zaměstnanci tak dostanou 60 procent mzdy. Firmy už většinou propustily dělníky z agentur a zaměstnance z ciziny, ruší přesčasy, upravují směny a lidem dávají dovolené. Hromadné výpovědi zatím žádná společnost v kraji nerozdala, vlastní pracovníky se snaží pokud možno udržet co nejdéle.

Ostatní regiony se zatím drží

Naopak na trhu práce v Libereckém kraji se zatím hospodářská krize projevila jen minimálně. Nezaměstnanost sice výrazně nestoupá, ubývá ale pracovních příležitostí. Jen na Liberecku se tak v říjnu snížila nabídka pracovních příležitostí o 500 míst na 3780, informovala ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková. Ta očekává, že krize se na trhu práce v Libereckém kraji projeví výrazněji až v prvním čtvrtletí příštího roku.

V některých regionech je situace relativně příznivá. Třeba pražské firmy hlásí propouštění pouze v řádu desítek lidí. Současná finanční krize se tak zatím na nezaměstnanosti v Praze neprojevila. "Velké propouštění nahlášené nemáme, zatím to není nijak dramatické," dodala Hana Václavíková z Úřadu práce hlavního města Prahy. 

Reklama

Související články

Výrobce autodílů už opouštějí cizinci

Velké výrobce automobilových dílů z Rokycanska už opouštějí kvůli krizi stovky zahraničních pracovníků, které jim dodaly personální agentury. Rokycanský okres...

Výběr článků

Načítám