Hlavní obsah

Maskovací zařízení jako ze Star Treku je na dosah ruky

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci tvrdí, že maskovací zařízení, které umožní dokonalé zneviditelnění lidí nebo objektů, má blízko k realitě. Tvrdí, že zmizení během mžiku umožní manipulace s prostorem a časem.

Foto: Profimedia.cz

Loď Enterprise ze seriálu Star Trek využívá mnohé technologie, které se ještě před pár lety považovaly za zcela nereálné.

Článek

Fyzici z londýnské Imperial College podle serveru The Telegraph získali důkaz, že je skutečně možné, aby se těleso přemístilo z jednoho místa na druhé, aniž by jeho dráha byla pozorovatelná. Jako kdyby pohyb objektu někdo vystřihl z filmového pásu.

Ovšem startrekovou analogii použili, aby svůj nápad lépe prodali. V první fázi doufají, že se jim jejich teoretický koncept podaří využít při vývoji rychlejších a silnějších počítačů.

Vedoucí projektu profesor Martin McCall uvedl, že jejich postup je založen na rozdělení paprsků světla, které směřují k oku. Urychlením paprsku, který je vepředu a zpomalením toho, který je vzadu, vznikne mezera, kterou je možno využít pro nějakou událost nebo akci.

Představte si dálnici s hustým provozem rychle jedoucích aut. A vy chcete umožnit chodcům, aby přešli z jedné strany na druhou, aniž byste museli provoz zastavit. A tak ve vybraném místě auta vepředu zrychlíte a auta před vybraným místem zpomalíte.
fyzik Alberto Favaro

Následně obrácením rychlostí může být mezera opět uzavřena předtím, než světlo dorazí do oka a z pohledu pozorovatele se nic nestane. V současnosti by mělo být možné „odseknout“ dvě tisíciny z milióntiny sekundy, Nicméně vědci věří, že v budoucnosti to budou sekundy i minuty.

Vědci v předchozích experimentech dokázali světlo ohnout kolem objektů, což je také může učinit neviditelnými.

Nový přístup je však odlišný. „Představte si dálnici s hustým provozem rychle jedoucích aut. A vy chcete umožnit chodcům, aby přešli z jedné strany na druhou, aniž byste museli provoz zastavit. A tak ve vybraném místě auta vepředu zrychlíte a auta před vybraným místem zpomalíte. Chodci přejdou a náhodný pozorovatel si ničeho nevšimne,“ vysvětluje fyzik Alberto Favaro.

Výzkumníci nyní chtějí teorii ověřit. K useknutí oné tisíciny milióntiny sekundy potřebují dva kilometry optických kabelů namotaných kolem cívky. Na sekundové schování by se současnou technologií potřebovali přes 300 miliónů kilometrů optického kabelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám