Hlavní obsah

Masakr starý deset tisíc let objevili archeologové na břehu jezera Turkana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vraždění a masakry provázejí lidstvo od jeho nejranějších počátků. Důkazem jsou nálezy u jezera Turkana na severu Keni, kde archeologové nalezli ostatky 27 lidí, které vykazují známky násilné smrti. Tragédie se odehrála před 9500 až 10 500 lety a patří do období lovců-sběračů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Archeologové, kteří na tomto nalezišti pracovali od roku 2012, zjistili, že oběti byly ubity nebo ubodány během jediného střetu. Mezi mrtvými byli dospělí muži a ženy, a také děti.

Co přesně se na místě stalo, není jasné, ale tak vysoký počet lidí, který zemřel v jednu chvíli, naznačuje, že šlo o "nějaký druh konfliktu", uvedl profesor Cambridgeské univerzity Robert Foley.

Vědci předpokládají, že skupinu napadli konkurenční lovci vyzbrojení dřevěnými holemi a šípy či oštěpy s hroty z přiostřeného obsidiánu – vzácného sopečného kamene černé barvy. Příčinou boje mohla být snaha získat více zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám