Hlavní obsah

Manželé zřejmě opět ušetří na dani z příjmu o něco více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila poslanecký návrh, který mění pravidla pro uplatňování daňových slev mezi manžely. Autoři návrhu požadují, aby do vlastního příjmu manželky nebyly započítávány peníze, které získává v mateřství. Chtějí rovněž prosadit zvýšení horní hranice ročního příjmu pro odpočet daně manželky či manžela ve společné domácnosti ze stávajících 38 040 Kč až na 68 tisíc korun.

Článek

Pokud manžel nebo manželka ve společné domácnosti nemá vlastní příjmy převyšující ročně 38 040 korun, může si nyní druhý z nich odečíst z daně za letošní rok 24 840 korun. Novela zákona o dani z příjmu posunuje horní hranici příjmu druhého člena domácnosti nově až na 68 000 korun.

S návrhem přišli poslanci KDU-ČSL Tomáš Kvapil, Libor Ambrozek, Jiří Carbol, Ludvík Hovorka a Michaela Šojdrová. Spolu s nimi je pod ním podepsaný i stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD Radko Martínek.

Podle Kalouska hrozí duplicita podaných návrhů

Jejich stranický kolega a ministr financí, křesťanský demokrat Miroslav Kalousek, však vyslovil k návrhu výhrady. Upozornil, že vláda v pátek projedná novelu zákona o dani z příjmu, která obsahuje to samé. "Nemohu věcně protestovat proti tomu, co vláda sama chystá," řekl poslancům. Požádal proto sněmovnu o součinnost, aby se nestalo, že během krátké doby bude projednávat dvě totožné úpravy. Vláda podle něj návrh předloží na příští schůzi sněmovny.

Autoři upozorňují mimo jiné na to, že do vlastního příjmu manželky se zahrnují peníze, které dostává v mateřství. Pokud ale větší část těchto peněz dostane během jednoho roku, je pravděpodobné, že její manžel poté slevu na dani nezíská.

Dopady na státní rozpočet odhadují autoři na 0,3 miliardy korun ročně. Na druhou stranu by zhruba 30 000 daňových poplatníků mohlo získat ročně o 10 000 korun víc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám