Hlavní obsah

Mamografie ženám neškodí, vyvracejí šířící se mýtus vědci

Novinky, Lucie Horáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mamografie, tedy rentgenové vyšetření prsu sloužící k odhalení prvních stádií rakoviny prsu, se v Česku využívá masově už od 90. let 20. století. Od té doby zachránila životy bezpočtu žen. Některé ženy se ale vyšetření obávají a raději dávají přednost například ultrazvuku nebo na vyšetření vůbec nejdou. Navíc se ozývají hlasy, že by mamografie nemusela být tak bezpečná a efektivní, jak se říká. Lékaři ale tvrdí, že mohou být pacientky klidné a vyšetření podstupovat mají.

Foto: archiv, Právo

Mamografické vyšetření mladých žen se používá jen tehdy, jestliže v rodině byla rakovina prsu.

Článek

Někteří vědci v něm poukazují na riziko chybně pozitivní diagnózy, která u žen vede ke zbytečným invazivním zákrokům a způsobuje jim mnoho stresu a úzkosti při čekání na výsledky biopsie. [celá zpráva]

Podle profesora Jana Daneše, předního specialisty na radiologii a diagnostiku onemocnění prsu, jsou ale podobné úvahy zbytečné, a možná dokonce nebezpečné.

„Mamografy zachraňují životy žen, to je podle mě naprosto nezpochybnitelné,“ řekl pro Novinkám profesor Daneš. „K tomuto závěru dospěla i Iniciativa Evropské komise k rakovině prsu, která k problematice mamografie vydala pro evropské státy stanovisko a doporučení.“

Evropská komise mamografii jednoznačně podpořila

V rámci velkého výzkumného projektu se mamografií zabývala skupina předních světových expertů, lékařů, epidemiologů, biostatistiků, pacientských organizací, fyziků a dalších odborníků.

„Naše stanovisko je jasné: pozitiva mamografického screeningu jasně převažují nad negativy. Momentálně nemáme k dispozici jinou, přesnější metodu odhalování raných stádií rakovinného bujení.“

Podle údajů Evropské komise je pravděpodobnost, že žena onemocní za svůj život rakovinou prsu, zhruba 1:8. Tato hodnota se ale může značně lišit v závislosti na dalších faktorech, jako věk, počet dětí, rasa či etnický původ, a zejména historie nádorů prsu v rodině.

Mamografie je podle doporučení pracovní skupiny Evropské komise první volbou v prevenci nádoru prsu.

Různý přínos pro různé věkové skupiny žen

„Přínos mamografického vyšetření není stejný pro všechny věkové skupiny,“ vysvětluje Daneš stanovisko Evropské komise. „V České republice hradí pojišťovny vyšetření jednou za dva roky ženám ve věku od 45 let. Právě pro tuto věkovou skupinu je i podle doporučení celoevropského panelu odborníků screeningová mamografie nejpřínosnější.“

Naopak u žen pod 40 let, pokud v jejich rodině nebo u pacientky samotné nebyla rakovina prsu diagnostikována, není preventivní mamografické vyšetření doporučováno. U žen mezi 40 a 45 lety podle Evropské komise záleží na typu prsu, rodinné i osobní anamnéze a posouzení odborníka. U žen s velmi pevnými prsy, které nelze na mamografu dostatečně zobrazit, může jejich lékař navrhnout i doplňková vyšetření, případně jiný individuální postup.

Vznik a rozvoj nádoru lze ovlivnit

Některé rizikové faktory, jako věk nebo genetické predispozice, ženy ovlivnit nemohou, ale je třeba myslet na to, že za rizikové faktory pro rakovinu prsu jsou považovány například kouření, nadměrné pití alkoholu nebo nadváha. Ženy by také neměly zapomínat na pravidelná samovyšetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám