Hlavní obsah

Liberecká iQlandia má novou expozici. Virtuální recepční Holly v ní chrlí vtipy, vědomosti i básně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Holly a sama se označuje za virtuální recepční. Když se chce člověk nechat pobavit, vybere pro něj a odvypráví anekdotu, složí báseň o tiskové konferenci nebo o žirafě, a když náhodou něco neví, alespoň pozve do restaurace.

Nová expozice v Liberci o umělé inteligenciVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

Holly je jedním z exponátů úplně nové expozice zaměřené na umělou inteligenci (AI), kterou otevřelo liberecké vědecko-zábavní centrum iQlandia. Nová expozice není vyčerpávajícím přehledem těch nejnovějších úloh, které umělá inteligence umí vyřešit, ve skutečnosti jde jen o jednu stěnu, na níž centrum pomocí čtyř interaktivních nástrojů představuje základy a principy, na nichž AI funguje.

„Naší ambicí nebylo ukázat to nejnovější nebo nejmodernější, ale spíše to, co už lidé znají a používají, a přiblížit principy, na kterých to funguje,“ řekl o nové expozici ředitel iQlandie Václav Dostál.

„S ohledem na rychlý vývoj technologie AI chceme představit tuto důležitou oblast ve světě vědy a technologie návštěvníkům. Chceme jim poskytnout příležitost lépe porozumět tomuto klíčovému tématu, které bude hrát významnější roli v našich životech,“ doplnil Dostál.

Překvapeným dětem z Českolipska rozdal vysvědčení robot

Koktejl

Pozná obličej, vytvoří sochu

Miniexpozice o umělé inteligenci začíná úvodním bannerem, z nějž se děti i dospělí návštěvníci dozvědí, co je to umělá inteligence, proč se tomu tak říká a že se s ní pracuje formou strojového učení.

„Pak v expozici představujeme dvě hlavní funkce umělé inteligence. A to je rozpoznávací funkce, tu zastupuje třeba exponát, který umí rozpoznávat obličeje, nálady i odhadovat věk. Generativní funkci zase představuje aplikace, která umí vytvořit výtvarné dílo,“ popsal Petr Desenský, manažer pro vědu a vzdělávání v iQlandii.

Foto: Michael Polák, Novinky

Generativní funkci umělé inteligence zastupuje v expozici aplikace, která umí podle požadavků návštěvníků vytvořit výtvarné dílo.

Čtveřici exponátů zakončuje už zmíněná virtuální recepční Holly, napojená na nástroj umělé inteligence GPT4. Aby se s ní návštěvníci nebáli komunikovat, na začátku jim rovnou sama od sebe nabízí, že pro ně na požádání složí báseň nebo haiku o oblíbeném zvířeti. Básnit ale dovede o čemkoli, má připravenou zásobu vtipů, odpoví, jakou větou začíná film Pulp Fiction nebo které konkrétní věci lidstvo ještě nezná.

Závěrečný banner pak návštěvníkům přibližuje některá rizika umělé inteligence a zároveň sdílí motto, že člověk se nemusí obávat, že ho AI připraví o práci. „Může mu ji ale sebrat ten, kdo dokáže AI lépe využívat coby nástroj. Kdo to bude umět, tak bude ve výhodě,“ dodal Desenský.

Stěna věnující se umělé inteligenci vznikla v liberecké iQlandii i díky podpoře evropského projektu TechEthos, zaměřeného na rozvoj vzdělávání a inovací v regionu. Na přípravě expozice se podíleli i odborníci, kteří se umělou inteligencí skutečně zabývají, například Jiří Vraný z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technické univerzity v Liberci.

Foto: Michael Polák, Novinky

Nová expozice nabízí možnost si umělou inteligenci na vlastní kůži osahat a vyzkoušet.

„Expozice je určená především dětem a mladým. Chtěli jsme jim předat nějaké poučení o fungování AI, ale přitom je zaujmout a příliš nezahltit,“ uvedl Vraný.

Liberecká iQlandia patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v regionu. Loni ji navštívilo 485 tisíc lidí, letos to může být ještě více. Díky jarním prázdninám a horám bez sněhu zažilo vědecko-zábavní centrum v únoru rekordní návštěvnost. Nová expozice o AI bude o víkendech doplněna o takzvaný busking, tedy doplňující aktivity, s nimiž budou průvodci oslovovat návštěvníky, aby si mohli AI sami vyzkoušet.

Obří nárůst výkonu. Umělou inteligenci podpoří nové čipy

Hardware

Umělá inteligence může ohrozit přežití lidského druhu, varuje zpráva objednaná vládou USA

Svět

Může se vám hodit na Firmy.cz: iQLANDIA Science center

Reklama

Výběr článků

Načítám