Hlavní obsah

Letošní státní maturitní testy končí cizími jazyky a obtížnější matematikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Maturanty v pondělí čekaly státní didaktické testy z němčiny, francouzštiny, španělštiny a ruštiny. Jako druhý předmět společné části maturitní zkoušky si tyto jazyky vybralo dohromady 1478 studentů, kteří se přihlásili k maturitní zkoušce poprvé. Maturanti v pondělí skládají i nepovinnou těžší zkoušku z matematiky.

Foto: Vít Černý, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

K náročnější matematice se letos přihlásilo celkem 3481 studentů, jak sdělili zástupci státní organizace Cermat. Je to asi o 400 více než loni, vyplývá z dat Cermatu.

K letošnímu jarnímu termínu státních maturit se přihlásilo 75 609 maturantů, což je o 5,4 procenta více než loni. Většina si zvolila angličtinu. Matematiku si vybralo asi 18 procent. Didaktické testy tedy nyní končí, začaly minulý týden ve čtvrtek.

Státní maturita je podle zákona povinná z českého jazyka a literatury. Druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem. Standardní test z matematiky psali maturanti ve čtvrtek, stejně jako test z angličtiny. Povinnou češtinu skládali všichni v pátek.

Odstartovaly státní maturitní zkoušky, šlo k nim 75 tisíc studentů

Domácí

Maturitní testy se podle vyhlášky z roku 2020 neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy „uspěl“ či „neuspěl“. Výsledky letošních zkoušek má Cermat předat školám do 15. května.

Mírně větší zájem o španělštinu

Zájem o němčinu, francouzštinu i ruštinu meziročně klesl, mírně se zvýšil jen u španělštiny. Tu si letos vybralo 149 studentů, kteří jdou k maturitě poprvé.

Po angličtině, kterou si letos zvolilo asi 80 procent takzvaných prvomaturantů, zůstává dlouhodobě druhým nejoblíbenějším cizím jazykem němčina, zájem o ni přesto klesá. Letos si ji jako druhý předmět vybralo 834 maturantů, asi o 50 méně než loni, v roce 2013 jich bylo 6136.

Z cizích jazyků se skládají podobně jako z češtiny i ústní a písemné zkoušky. Písemné a ústní zkoušky byly dříve také součástí společné části maturity organizované Cermatem, novelou z roku 2020 se ale přesunuly na úroveň škol. Slohy už mají maturanti většinou za sebou, mohly se psát již v dubnu.

Období ústních zkoušek potrvá od 16. května do 10. června. Konkrétní termín zkoušky určují ředitelé škol.

Přijímačkový test z matematiky pro čtyřleté obory byl letos snazší, potvrdil Cermat

Věda a školy

KOMENTÁŘ: Cermat potřebuje provětrat – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám